Belföld koronavírus

Téved Gulyás Gergely, amikor tagadja, hogy Magyarország az élmezőnyben van koronahalálozásban

KISBENEDEK ATTILA / AFP
KISBENEDEK ATTILA / AFP
Politikai kérdés is, hogy ki számít vírushalottnak.

Három számmal szembesít az RTL Klub híradása:

  • Csehország: 2377
  • Magyarország: 1990
  • Belgium: 1969

Az adatok azt mutatják, hogy a sorolt országokban egymillió lakosra vetítve hányan haltak meg a Covid-fertőzés szövődményeiben.

Ma Európában Csehország vezeti a listát, a második Magyarország a minap előzte meg Belgiumot.

Az RTL Klub idézi a miniszterelnökséget vezető minisztert, Gulyás Gergelyt, aki szerint a magyar adatok nem térnek el az európai átlagtól:

Minden európai ország különböző eljárásrend, vagy különböző protokoll szerint jelenti a haláleseteket, ezért nagyon sok olyan eset van más országokban, melyet mi koronavírusos betegként, vagy koronavírusos halálként tüntetünk föl, máshol pedig nem számít ennek.

Abban igaza van Gulyásnak, hogy míg itthon pozitív teszthez kötik, hogy egy elhunytat a koronavírus áldozatai között tartsunk számon, addig Belgium nem vár el pozitív tesztet, ott elég egy orvosi diagnózis.

Vajon melyik megoldás torzít jobban?

Rékassy Balázs orvos a következőt nyilatkozta a csatornának: „A teszten alapuló magyar gyakorlat mindenképpen torzítja a statisztikát… Akiről biztosan tudjuk, hogy volt egyszer egy pozitív tesztje, és iksz időn belül meghal, őt Covid-halottnak tekintjük. És előfordulhat az, hogy valaki otthonában elhalálozik, soha nem volt Covid-tesztje, nem is vesszük Covid-halottnak.”

Falus Ferenc tüdőgyógyász, volt országos tisztifőorvos pedig ezt mondta: „Magyarországon nagyon kevés tesztet végeznek, ezért valószínűleg a hivatalos számoknál többen halnak bele a Covid szövődményeibe… A pontos halálozási adatokat a járvány végén lehet megállapítani, úgy, hogy a halálozási adatokat egyesével tisztítjuk, és a kórlapok végignézése alapján állapítjuk meg, hogy a fertőzés szövődményében halt-e meg valaki, vagy attól függetlenül.”

Az RTL Klub hivatkozik az Egészségügyi Világszervezet európai irodája és az Európai Bizottság által létrehozott, a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntéseket elemző központ tavalyi tanulmányára, miszerint az országok kétféle módszerrel rögzítik a Covid-halottakat: pozitív teszttel, vagy orvosi diagnózis alapján.

A tanulmány szerint, ahol az adatokat laboratóriumi tesztekhez kötik, ott bizonyíthatóan alulmérik a Covid-19 halálozást; azok az adatok, melyek a halotti bizonyítványon alapulnak, megbízhatóbbak.

Amennyiben helyesen kalkulál a tanulmány, akkor téved Gulyás Gergely: Belgiumhoz és a többi „diagnózisos” országhoz képest nem jobban, hanem még rosszabbul áll Magyarország a koronavírus szövődményei miatti halálozásban.

Amúgy a Magyarországon is használt számítási módszerről és a nemzetközi tanulmányban is megállapításairól az RTL Klub kérdezte az Operatív törzset, de nem kapott válaszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik