Belföld koronavírus

Megjelent a rendelet, április 8-a után jöhet a lazítás

Marjai János/24.hu
Marjai János/24.hu

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések meghosszabbításáról, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról, és az oktatási intézmények megnyitásáról szóló rendelet.

Ebből kiderül, hogy

lazítás majd csak április 8-a után lehet, a védelmi intézkedéseket addig biztosan fenntartják.

Az iskolák viszont április 19-én kinyitnak, az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünetet pedig megszüntetik.

Ahogy arról már Gulyás Gergely pénteken beszélt, húsvét után a kijárási tilalom időszaka este 10 óra és reggel 5 óra között lesz. Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka pedig este 9.30 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul majd.

A vásárlással kapcsolatban a kormány az alábbi intézkedéseket hozta:

  • A  tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az  ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat.
  • A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat.
  • Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.
  • Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, hogy a számítás eredményeként egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.
  • Az  olyan üzlet, amely nem rendelkezik vásárlótérrel, abban az  esetben tarthat nyitva, ha az  üzlet üzemeltetője, illetve vezetője gondoskodik arról, hogy a sorban álló várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak.

A tervek szerint a szolgáltatások is nyithatnak majd húsvét után, amikor már eléri a beoltottak száma a 2,5 millió, a vendéglátásban viszont minden marad úgy, ahogy eddig volt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik