Belföld koronavírus

Karácsony Gergely: Ez eszelős, embertelen politika!

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Járvány idején hogy lehet kórházat bezárni? A főpolgármester nem érti.

Van-e bárki, aki szerint a tomboló járvány idején kórházat kell bezárni, hogy a helyén irodaház legyen?

Ezt a kérdést tette fel közösségi oldalán Karácsony Gergely, majd rögvest meg is válaszolta.

Bármennyire is megdöbbentő, de van ilyen. A magyar kormány az.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a XIII. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra, ahol a főváros hajléktalanokat ellátó kórházat működtet. Helyére „központi költségvetési szervet” költöztetnek.

Szóltunk, írtunk, beszéltünk, egyeztettünk, hogy a kormányt jobb belátásra bírjuk. Eddig semmi. Talán majd most…

A főpolgármester azt írta, január óta három miniszterrel próbálták megértetni a helyzet tarthatatlanságát, Orbán Viktor figyelmét is felhívta már rá a héten, hogy ezzel a kormány a kiszolgáltatott emberek ellátását sodorja veszélybe, újabb terheket rak az így is az összeomlás szélén álló egészségügyi intézményekre.

Ez eszelős, embertelen politika!

A hajléktalan kórházban heroikus munkát végző orvosok és ápolók 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen a 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót működtetnek, és éjszakai szállást is biztosítanak a legkiszolgáltatottabb embereknek. Karácsony Gergely szerint a fővárosnak ilyen kórházi ápolásra nincs más alkalmas ingatlana.

A kormány nem tudott csereingatlant felajánlani, de ragaszkodik az irodaberuházáshoz, noha a kórház nagymértékben hozzájárult, hogy a hajléktalanok közt a koronavírus-járvány első és második hullámában nem alakult ki gócpont.

A drámai harmadik hullámban az intézmény jelentősen segíti a kórházi kapacitások fenntartását azzal, hogy a koronavírus által fertőzött hajléktalanok  lábadozását, utókezelését elvégzi.

Védjük a hajléktalanokat, védjük a budapestieket, óvjuk a kórházak teherbíróképességét. Van e bármi, ami most ennél fontosabb? Egy irodaberuházás biztosan nem az.

A járvány lecsengése után a Fővárosi Önkormányzat kész tárgyalni a hajléktalan kórház elköltöztetéséről, de most ez kivitelezhetetlen.
A főpolgármester ezúttal külön kérte, ossza meg a bejegyzését, aki úgy érzi:

működő kórházakkal és nem óriásplakátokkal kell megüzenni, hogy minden élet számít!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik