Belföld

A főváros és a szakszervezetek megegyeztek, hogy béreket kellene emelni, csak miből

A Fővárosi Önkormányzat vezetése a Bérszövetséget alkotó szakszervezetekkel és a fővárosi tulajdonú cégek vezetőivel tárgyalt a 2021-es béremelésekről, közölte az Önkormányzat az MTI-vel.

Azt írják, a  felek nem zárták le a kollektív munkaügyi vita rendezését, de kinyilvánították elkötelezettségüket a tárgyalások folytatásáról. Eddig ezeket az eredményeket sikerült elérni:

  • A felek elvi egyetértésüket fejezik ki abban, hogy szükséges lenne a Fővárosi Önkormányzat cégeinél a munkabérek olyan emelése, amely legalább azok reálértékének megőrzését biztosítja. A Fővárosi Önkormányzat a költségvetési helyzetében ugyanakkor jelenleg nem látja a pénzügyi lehetőségét annak, hogy a korábban ismertetett javaslatától eltérhessen.
  •  A Fővárosi Önkormányzat nyitottságát és elköteleződését fejezte ki egy 2022-től kezdődő többéves bérmegállapodás megkötésére.
  • A Fővárosi Önkormányzat vállalja, amennyiben a kormány és a szociális partnerek közötti megállapodásnak megfelelően megvalósul a szociális hozzájárulási adó 2021. július 1-től való 2 százalékpontos csökkentése, akkor ennek fedezetét béremelésre fordítja teljes egészében.
  • A Fővárosi Önkormányzat vállalja, hogy a létrejövő BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság esetében az átalakulás nem érinti a korábbi kollektív szerződésekben rögzített munkavállalói juttatásokat.
  • A Fővárosi Önkormányzat elkötelezett amellett, hogy kollektív szerződésekben legyenek rögzítve a munkavállók Munka Törvénykönyvén túli plusz juttatásai. Ennek érdekében vállalja, hogy 2021-ben elősegíti a kollektív szerződések létrejöttét azokon a területeken, ahol még nem került ilyen megkötésre, illetve ugyanezen idő alatt nem kerülnek kollektív szerződések megszüntetésre.
  • A felek közösen vállalták, hogy 2021 végére kidolgozzák a Budapest pótlék egységes rendszerét.
  • A Fővárosi Önkormányzat vállalta, hogy 2021. december 31-ig nem kezdeményez csoportos létszámleépítést azon intézményeinél és cégeinél, ahol a közfeladat jellege nem változik.
  • A Fővárosi Önkormányzat vállalja, hogy 2022 végéig fenntartja a Fővárosi Álláskereső Irodát, egyben növeli annak belső kapacitásait a fővárosi cégek és intézmények közötti munkaerőáramlás elősegítése, esetleges munkaerőhiány csökkentése érdekében.
  • A Fővárosi Önkormányzat a vezetése által elfogadott buszstratégia alapján vállalja, hogy a BKV munkahelyeinek védelme érdekében nem növeli a kiszervezés mértékét; egyben elkötelezett abban, hogy amennyien új, megnövelt buszállomány áll a jövőben rendelkezésre, akkor csökkenti a külső operátori kiszervezést. A felek megállapodtak, hogy a többéves bérmegállapodás kapcsán főpolgármester-helyettesi szinten folytatják az egyeztetéseket, ezzel párhuzamosan – az eddig a tárgyalásokon elért eredményeket nem megsértve – a cégek menedzsmentjével folytatódnak a szakszervezi egyeztetések részmegállapodások megkötése érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.