Belföld

Több nő elmondta, hogy zaklatta őket, az Írószövetség mégse zárja ki a korábbi dékánt

Földi Imre / MTI
Földi Imre / MTI

Hétfőn közöltünk egy hosszabb riportot, amelyben részletesen bemutattuk, hogy kollégáinak, illetve a vele kapcsolatba kerülő diákoknak esetenként miket kellett átélnie Bálint Péter miatt.

Kapcsolódó
„Tudták, mit csinál a nőkkel, de félrenéztek. Nekem ütnöm kellett, hogy elengedjen”
Januárban még csak annyit tudtunk, hogy folyt egy etikai vizsgálat Bálint Péterrel, a Debreceni Egyetem korábbi, államilag kitüntetett dékánjával szemben, és az elmarasztalta az írót. Cikkünk után azonban többen jelentkeztek, és megrázó történeteket meséltek.

A Debreceni Egyetem korábbi dékánját 2020-ban minden hivatalos indoklás nélkül váltották le, azt már szintén a 24.hu írta meg, hogy a döntés mögött egy zaklatási ügyben lefolytatott etikai vizsgálat állhat.

A hét elején megjelent cikkünkhez tucatnyi forrással beszéltünk, akik egyhangúan azt mondták: visszatérő magatartása volt Bálint Péternek, a József Attila-díjas írónak a nőkhöz való erőszakos közeledés.

Egyikük ezt idézte fel:

a nap vége volt, túl voltunk az óráinkon, és egy sötét folyosón beszorított egy sarokba. Azonnal jeleztem, hogy ebből nem kérek, de ez nem hatotta meg. Ellöktem, meg is ütöttem, rúgtam is, hogy elengedjen. Kellett, így tudtam végül leszerelni.

Egy másik forrásunk pedig egy több mint 30 évvel korábban történt esetet mesélt el:

Magyar-történelem szakos kistanárként került abba a gimnáziumba, ahová jártam. 17-18 éves voltam, ő pedig jól tanított, és jól tudott a műveltségével és franciatudásával büszkélkedni. Egyszer felhívott magához valami irodalmi ügyben. Ez kitüntetés volt, hogy ő meghív magához, az irodalmár! Fel is mentem, az ember abban a korban nem elég elővigyázatos. Én sajnos biztos nem voltam az, ma 55 évesen, jogászként így látom, ráadásul az még a szocializmus volt, a #metoo sehol nem volt még, nagyon másképp álltak az ilyen ügyekhez akkor. Amikor azt a feladatot vagy nem tudom mit, megbeszéltük, egyből rátért, hogy mit szeretne. Erőszakoskodott velem, és azt akarta, igen, azt. Ordítottam vele, hogy hagyja abba, ütöttem is. Így tudtam végül eljönni, mert szerencsére meg tudtam védeni magam. Mégis harminc éven át folytathatta az ámokfutását. Mennyi, de mennyi álszent ember kellett ehhez…! Ez az ember veszélyes, és senki nem állította le. Ami történt, azt mára feldolgoztam, a lányomnak is elmeséltem, hogy tanuljon belőle, mégis, most ahogy beszélek róla, felzaklat, pedig több mint harminc éve volt már.

Bálint Pétert megkerestük az ügyben, ő nem cáfolta értesülésünket, de nem kívánt nyilatkozni. Miután Bálint tagja a Magyar Írószövetségnek, a szervezethez fordultunk, hogy az egyetemi etikai vizsgálat, illetve a nyilvánosságra került újabb történetek fényében, tag maradhat-e náluk Bálint.

Válaszukból pedig az derült ki, hogy igen.

Azaz nem kezdeményeznek sem vizsgálatot, sem kizárási eljárást. Erős Kinga elnök mindezt azzal magyarázta, hogy Bálint ellen  „a Magyar Írószövetség elnökségéhez bűnesetről bejelentés, panasz nem érkezett. Ugyanakkor bízunk a konkrét esetben születő ítélet megalapozott és igazságos voltában, és elítélő bírósági döntés esetén nevezett írószövetségi tagságával kapcsolatosan alapszabályunknak megfelelően járunk el.” Kérdésünkre leszögezte: köti őket az alapszabály, eszerint kell eljárniuk.

Bálint Pétert akkor zárhatjuk ki törvényesen tagjaink sorából, ha bírósági ítélet születik

– írta Erős Kinga a 24.hu-nak.

A nyilatkozatában ugyanakkor jelezte, hogy a Bálint esetében bemutatott eseteket, magyarán a „szexista, sem semmilyen más, az emberi méltóságot sértő, bántalmazó véleménynyilvánítást és viselkedést” a Magyar Írószövetség elnöksége és tagsága elfogadhatatlannak tartja, és nem tűri el – ennek ellenére Bálint Péter mégis tag maradhat a jövőben is.

Cikkünkben megszólaló források visszatérő problémának élték meg, hogy amikor jelezték másoknak Bálint viselkedését, akkor a kettős mérce, a félrenézés, a bagatelizálás, a felelősség elhárítás mechanizmusaival találkoztak, ezért nem történt évekig ezzel a visszaélés-sorozattal kapcsolatban semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik