Belföld koronavírus

KKM: Nem vettünk rossz minőségű maszkokat Kínából

Az egyik kínai cég FFP2-es maszkjára uniós riasztást adtak ki.

A sajtóhírekkel ellentétben Magyarország nem vásárolt rossz minőségű maszkokat Kínából – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön, az MTI-vel.

Az Átlátszó szerdán írt arról, hogy a külügy 2020 áprilisában szerződött le a Gyömrői-Sarok Projekt Kft.-vel arra, hogy rajtuk keresztül több millió maszkot vásároljon, többek között az Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd.-től. Ugyanebben a hónapban a belga hatóságok lekapcsoltak egy, az Ouleok által gyártott maszkszállítmányt, amelyet úgy láttak el a CE jelöléssel, hogy azt releváns szervezet nem minősítette védőeszköznek. Az európai termékriasztási rendszer honlapján azt is írják, hogy a maszk anyag részecskeszűrése nem megfelelő és nem illeszkedik megfelelően az arcra.

A KKM pénteki közleményében azt írta, hogy 150 millió maszkot vásároltak a védekezés frontvonalában dolgozó orvosoknak, ápolóknak és hozzátették, hogy „az egyik beszállító – aki a 150 millióból 9 millió maszkot hozott – esetleges forrásként egy olyan céget is feltüntetett, amely terméke nem megfelelő”. A KKM kiemelte ugyanakkor, hogy a nem megfelelő terméket kínáló céggel megállapodás nem született, tehát ettől a cégtől maszkot nem vásároltak.

A Gyömrői-Sarok Projekt Kft. az MTI kérdésére megerősítette, hogy az Ouleok cégtől nem szállított maszkot Magyarországra. Lehetőségként ez a cég is felvetődött, de a céget megvizsgálták, a lehetőséget elvetették, szerződést nem kötöttek. A maszkokat más cégektől vásárolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik