Belföld koronavírus

Titkolják, hogy a gyárakban mennyi koronavírusos munkatárs van – állítja a Vasas Szakszervezet

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Egyre több a koronavírus miatti megbetegedés a gyárakban is, a hiányzások már 15-20 százalékra rúgnak az egyes üzemekben. Akad olyan helyszín is, ahol a dolgozók 30 százaléka nem tud részt venni a termelésben – mondta el a Népszavának László Zoltán. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint ezért meg kellene vizsgálni a nem létfontosságú termelést végző, nagy dolgozói létszámmal működő gyárak átmeneti bezárásának kérdését.

Az ugyanis tarthatatlan, hogy a jelenlegi megbetegedési arányok mellett senki nem beszél arról, mi van a gyárakban. Pedig azok tipikus gócpontok lehetnek, hiszen rengeteg ember dolgozik egy légtérben, és többnyire tömegközlekedéssel kell beutazni

–  szögezte le.

László Zoltán állítása szerint ugyanakkor

  • vállalatok igyekeznek eltitkolni ezeket a gondokat
  • van olyan üzem, ahol heti kétszer tesztelik a munkásokat, de azoknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és nem szabad elárulniuk, ha pozitív eredményük miatt nem tudnak tovább dolgozni

László szerint tavaly tavasszal egy sokkal enyhébb járványhelyzetben a legtöbb üzemben és gyárban azonnal behúzták a kéziféket, és leállították a termelést. „Ennek később meglettek a gazdasági következményei, ami miatt viszont most a dolgozók egészségét komolyan veszélyeztető döntéseket hoznak a munkáltatók” – írja a Népszava.

Rolek Ferenc, a Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke azonban egyszerűen vaklármának minősítette László szavait. Ő személy szerint nem látja indokoltnak a teljes, általános gyárlezárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik