Belföld

Átlátszó: Zugló milliókat fizet egy nullaforgalmú cégnek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A zuglói önkormányzat 2021-es költségvetésében szerepel egy nullaforgalmú cég, aminek az idei évben 28,8 millió forintot fizetnének, és a Kezdj Itthon Nonprofit Kft. ezenkívül a Zuglói Védelmi Alapból is kap 18,8 millió forintot – írja az Átlátszó. Utóbbit azért hozta létre az MSZP-s Horváth Csaba (képünkön) vezette önkormányzat, hogy a kormányrendeletekkel elvont összegeket pótolni tudja, a pénzalapot a tisztviselők felajánlásaiból létesítették, és a lakosságot is csatlakozásra kérik.

Az oknyomozó portál szerint a Kezdj Itthon Nonprofit Kft. mögött a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) áll, a cég támogatását pedig több zuglói képviselő is ellenzi.

„A Kezdj Itthon Nonprofit Kft. kap 28.800 e Ft-ot, miközben az utcai szociális munka ellátásához 800 e Ft, Családok átmeneti otthona működtetéséhez 50 e Ft-ot adunk? Felháborítónak tartom, hogy egy magát szociálisan érzékeny, baloldalinak mondó városvezetés, egy Zugló számára ismeretlen, »üres« cégnek ad ilyen összegű támogatást” – érvel többek között Kocsis-Barna Tamás, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság momentumos tagja, Ruskal-Klemm Csilla, a Gazdasági Bizottság tagja pedig hiába kérte, hogy juttassák el hozzá az előző évi szöveges szakmai beszámolót és a támogatási összeg felhasználásáról a pénzügyi elszámolást.

A dokumentumokba az Átlátszó is hiába szeretett volna belenézni, miként arra sem kaptak választ az önkormányzattól, hogy miért nem közvetlenül a FIVOSZ-szal kötöttek szerződést, miért egy üres cégen keresztül fizetnek a szervezetnek.

A cégadatbázis szerint a Kezdj Itthon Nonprofit Kft. nulla fővel működik, 2017 óta nulla az árbevétele, és emellett 2019-ben már 44,7 millió forint veszteséget termelt. A cég az Átlátszó megkeresésre azt írta, hogy nonprofit tevékenysége keretében látja el a Vállalkozz Zuglóban program szakmai megvalósítását, kerületi vállalkozóknak és vállalkozni vágyóknak nyújtanak segítséget, ingyenes információs kiadványt, zuglói vállalkozókkal videókat és podcastot készítenek, online eseményeket szerveznek.

A cég 28,8 millió forintos támogatásáról a 2021. február 25-i rendkívüli tervezetben van szó, egy a kormányzat oldalán fent lévő dokumentum szerint ugyanakkor Horváth Csaba polgármester egy kiegészítést tett a költségvetéshez február közepén, ami szerint a 28,8 milliós összeg 15 millió forintra csökkent. A költségvetés egy másik mellékletében is 15 milliós összeg szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik