Belföld koronavírus

Müller Cecília: Kiterjesztjük az oltások körét

24.hu
24.hu

„A járványügyi adatok szinte minden tekintetben szárnyalnak, az egészségügyi ellátórendszerben napról napra emelkedő számoknak vagyunk tanúi” – mondta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília.

„Megpróbáljuk az ellátórendszert még szervezetebbé tenni, központosítani, hogy racionalizáltan tudjuk felhasználni az erőforrásokat” – tért ki az országos tiszti főorvos arra a friss kormányrendeletre, mely szerint a megyei irányító- és a budapesti centrumkórházak irányítása alá kerültek az önkormányzati szakrendelők, valamint a háziorvosokat is átvezényelhetik a kórházakba. Magyarázata szerint ez azért indokolt, mert a háziorvosok sokszor olyan szakképesítéssel is rendelkeznek, ami sokkal inkább kamatoztatható az intézményekben, mint a praxisokban, de mindezt úgy kell szervezni, hogy az ne veszélyeztesse az oltások beadását.

Müller elmondta azt is, hogy számos köszönőlevelet kapnak a Nemzeti Népegészségügyi Központba az oltópontokon folyó munka miatt, sokan külön kiemelik a katonák kedvességét.

A vírus gyors terjedése miatt az operatív törzs és az országos oltási munkacsoport úgy döntött, hogy kiterjesztik az oltások körét. Miközben folytatódik a 65 év felettiek oltása, a hatodik körben megkezdik a kritikus infrastruktúrákban dolgozó, nélkülözhetetlen szolgáltatást biztosító emberek oltását is. Ide tartoznak a BKK, a Paksi Atomerőmű, a Magyar Villamos Művek, valamint a vasúti vállalatok érintett dolgozói.

Egy jó hír: Salgótarján, Tatabánya és a Budapest környéki települések szennyvizeiben csökkent a vírus örökítőanyagának mennyisége, míg más településeken stagnálást mértek.

Az év 11. hetében 56446 új fertőzöttet azonosítottak, ez 962 fővel több, mint az előző héten. A fertőzöttek átlagéletkora 46 év,  55 százalékuk nő, 45 százalékuk férfi. Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy hét alatt 45, Veszprém és Békés megyében pedig 33 százalékkal nőtt az új fertőzések aránya, Budapesten viszont 12 százalékkal csökkent.

A hétfőn engedélyezett két új vakcináról Müller Cecília egyelőre nem tudta megmondani, mikor kezdhetik alkalmazni azokat Magyarországon, a Janssen egydózisú vakcinájából pedig valamikor április második felében érkezhet az első szállítmány.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik