Belföld koronavírus

Visszafizeti a pénzt a jelentkezőknek Covid-vakcinát ígérő Nemzetközi Oltóközpont

A Nemzetközi Oltóközpont „a változó jogi környezethez igazodva” visszautalja a befizetett összeget mindenkinek, aki Covid-vakcinára jelentkezett a szolgáltatónál.

„Bár rendszerünket egy szakmai logika mentén építettük fel, be kell látnunk, hogy az a továbbiakban meglévő formájában nem tartható fenn” – idézi a cég közleménye Kámány Roland ügyvezetőt. E szerint megszüntetik az előregisztrációt, és mindenkinek visszafizetik az előfoglalás díját, a továbbiakban pedig e nélkül kezelik a várólistát, amit nem bővítenek tovább.

Az ügyvezető megköszönte azoknak, akik megtartották az előfoglalási jogukat, és jelezte: bár visszautalják a befizetett összegeket, ha mégis vakcinához jutnak, a jelenlegi sorrendben értesítik a jelentkezetteket. Egyúttal mindenkit arra biztatott, ha teheti, regisztráljon az állam vakcinainformációs oldalán az oltóanyagra.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter február végén kizártnak nevezte, hogy a magánszolgáltatók pénzért koronavírus elleni vakcinával oltsanak Magyarországon. Ennek ellenére a Nemzetközi Oltóközpontnál ötezer forint ellenében már hónapok óta lehetett vakcinát előjegyezni. Korábban arról volt szó, hogy ha sikerül beszerezniük a vakcinákat, akár március végén elindulhatna a jelentkezők oltása, de a cég néhány napja azt közölte, erre a legjobb esetben is még két hónapot várni kell. A Pfizer–BioNTech vakcina esetében a két oltás költsége 28 ezer forint lett volna az előregisztrációs díjjal együtt.

A Nemzetközi Oltóközpont ellen novemberben hatósági eljárás indult, emiatt a honlapjukat át kellett alakítaniuk, viszont a vizsgálat az előfoglalási rendszerben nem talált problémát. A héten viszont kiderült, hogy újabb vizsgálat elé néznek, ezt a Fővárosi Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya indította el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik