Belföld

Müller Cecília: Elemi erővel tombol a járvány

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Elemi erővel tombol a járvány, ennek nyilvánvalóan az angol mutáns az oka,

– kezdte keddi sajtótájékoztatóját Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint a brit mutáns „szinte száz százalékos van jelen az országban”, a mutáns vírus kiválasztódott, ami ismert jelenség a virológiában. Müller szerint kitermelődött egy erőteljesebb, fertőzőképesebb törzs, amelyet az emberek könnyebben továbbadnak egymásnak.

Müller szerint a brit mutáns sokkal fertőzőbb a korábbiaknál, több betegséget és több halálozást okoz, és soha nem látott módon leterheli az egészségügyi ellátórendszert is.

György István az országos oltási munkacsoport vezetője kiosztotta a baloldalt és az ellenzéki médiát, amely szerinte folyamatosan zavart kelt és kritizálja az oltási folyamatot, holott Magyarország diktálja a leggyorsabb oltási sebességet az unióban.

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján a György államtitkár azt hangoztatta, hogy Magyarország nagyon jól áll az uniós országokhoz képest az átoltottsági számokban.

Az 1,6 milliót meghaladó oltással olyan országokat is messze megelőzünk, mint Belgium vagy Ausztria, lakosság arányosan pedig csak Málta áll előttünk.

Még jobban állhatna az ország, ha több vakcina érkezne Brüsszelből, de „a kelet vakcina beszerzésének hála”, több embert be lehet oltani, ám még mindig prioritásokat kell megszabni, mondta György István hozzátéve, hogy a következő időszakban az életkori prioritásra, azaz az idősek oltására koncentrálnak. A következő héten mintegy 215 ezer regisztrált idős ember oltására lesz lehetőség.

György szerint az oltási programban „nincs semmiféle káosz, egy egész ország oltása zajlik”.

Az oltási munkacsoport vezetője szerint Németország is a magyar modell átvételére készül, mert rájöttek a nagy oltóközpontok működtetése nem csodaszer, a házorvosok bevonása is szükséges.  Az is hangoztatta, hogy az sms kampányt több kritika érte, amiért ő elnézést is kért, de közölte, hogy a csúszások ellenére ezt a feladatot már mindenféle visszhang nélkül elvégezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik