Belföld koronavírus

Gyerekeknek nyit poszt-Covid ambulanciát a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem pénteken közleményben jelentette be, hogy az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán hosszútávú COVID ambulanciát indítanak a koronavírus tüneteit még több hét után is tapasztaló gyerekeknek.

Az ambulancián azokat a gyerekeket várják, akik akiknél koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel, vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn.

A poszt-COVID szindrómának nevezett betegség sokféle tünettel járhat, épp ezért a betegellátásban számos orvosi szakma képviselője vesz részt.

A megmaradt tünetek rendkívül sokszínűek lehetnek: fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, vagy akár hasi fájdalmak, fogyás és keringési gondok.

Ha ezek közül akár csak az egyik tünetet is tapasztalják a szülők tartósan, négy héten át, a fertőzést követően másfél-két hónappal is, érdemes orvoshoz fordulni, teszik hozzá.

A tünetek sokfélesége miatt nemcsak gyerekorvosok, hanem több szakterület képviselői is részt vesznek az ambulancia munkájában, például kardiológus, pulmonológus, gasztroenterológus, pszichiáter és neurológus szakember is segíti a betegellátást. A gyerekek életminőségét, tüneteik alakulását pedig havi rendszerességgel ellenőrzik.

Az eddigi tapasztalataik szerint a szindróma elsősorban az iskolásokat és a kamaszokat érinti, az ambulancia azonban 0-tól 18 éves korig fogadja a betegeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik