Belföld

Direkt36: ismerősei szerint egy energiaital-gyártó cégnél dolgozik alkalmazottként a kínai vakcinaüzlet mögött álló egyik férfi

A kínai és orosz vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tette közzé Facebook-oldalán múlt csütörtökön. Ezt követően a G7 már pénteken kapcsolatot talált a kínai vakcinabeszerzést végző gazdasági kör és a tavalyi botrányos lélegeztetőgép-beszerzésekből hasznot húzott szereplők közt, a Direkt36 pedig most újabb furcsaságokat derített ki a közvetítőcégről.

Emlékeztetőül: a magyar állam nem közvetlenül a kínai oltóanyaggyárral szerződött, hanem egy Danubia Pharma Kft. nevű céggel. Ennek a cégnek egy Syntonite Med Zrt. nevű társaság a tulajdonosa. Habár a Danubia Pharma egy több mint tíz éve működő gyógyszerkereskedelmi cég, a Syntonite csak tavaly novemberben jött létre, és a mögötte feltűnő embereknek nincs ismert kötődése ehhez az iparághoz.

Ahogy azt a G7 megírta, a Syntonite vezérigazgatója Tuza Máté, neki csak kisebb tanácsadó cégekben volt, illetve van tulajdonrésze. A Syntonite-ban jelenleg még egy másik férfinek, Gergely Csabának van érintettsége, de neki még ennyi vállalkozói tapasztalata sincs – derítette ki a Direkt36.

A cégnyilvántartás szerint korábban mindössze egyetlen cégben volt tulajdonos: a 2008-ban alakult Café Edgár Kft. egyik alapítója volt. A céggel szemben aztán egy évvel a megalakulása után az adóhivatal már végrehajtási eljárást indított, Gergely pedig 2010 elején kiszállt a cégből, amely végül 2015-ben szűnt meg felszámolási eljárással.

Gergelynek azóta a Syntonite megalapításáig nem volt semmilyen más vállalkozása, és a Direkt36 által megkeresett két ismerőse szerint sem a gyógyszeriparhoz, sem a külkereskedelemhez nem volt semmi köze.

A férfi korábban többek között a Ferencvárosi TC és az UTE igazolt jégkorong-játékosa volt, majd 2013-ban visszavonult. Jelenleg a Zuglói Piranhák nevű amatőr hokicsapat edzője.

Amikor a Direkt36 megkereste a férfi ismerőseit, ők hitetlenkedtek, amikor közölték velük, hogy a férfi az 55 milliárdos vakcinaüzlet hátterében álló cég egyik alapítója.

Tudomásuk szerint Gergely egy energiaital-gyártó cégnél dolgozik alkalmazottként.

Gergely a tavaly novemberi alapításkor még részvényesként szerepelt a cégpapírokban, de a legutóbbi, februári keltezésű dokumentumokban már „részvényesi meghatalmazott”-ként hivatkoznak rá, vagyis ő csak képviseli a tulajdonost, például a társaság közgyűlésein.

A Direkt36 telefonon elérte Gergely Csabát, aki viszont a portál egyetlen kérdésére sem válaszolt, csak azt hajtogatta, hogy „semmit nem tud erről mondani”, majd letette a telefont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik