Belföld koronavírus

Müller Cecília: Nagyon nehéz hetek előtt állunk

24.hu
24.hu

Óriási sebességgel halad előre a harmadik hullám emelkedő szakasza – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A hosszú hétvége alatt 1126-an kerültek kórházba. A brit vírusmutáns nemcsak fertőzőképesebb, hanem fiatalabbakat betegít meg, akik rövid idő alatt súlyos állapotba kerülnek.

Nagyon nehéz hetek előtt állunk, minden bevezetett óvintézkedésre szükség van.

Minden nap várják az oltóanyagot. Eddig 1 millió 347 ezer embert oltottak be. Minden vakcinát eloltanak, mondta Müller.

  • Pfizerből 120 ezer adag érkezett ma. Elsősorban a regisztrált időseknek adják. De ebből lesznek második körös oltások is.
  • Holnap 100 ezer kínai vakcina is érkezik.
  • AstraZenecából is várnak oltóanyagot a héten.

Jelenleg több mint 9 ezer embert ápolnak kórházakban. Most már új részlegeket kell megnyitni, mert nagyon sokan kerülnek kórházba – húzta alá az országos tiszti főorvos. 1067-en vannak lélegeztetőgépen.

A következő hetekben még mindig emelkedéssel kell számolnunk, a szennyvízből vett minták is erre utalnak,

tette hozzá.

A korábban beszállított 280 ezer Szputnyikot és 450 ezer kínai Sinopharm-vakcinát fel tudják szabadítani oltásra. Kérte az embereket, hogy ha hívást kapnak oltásra, fogadják el.

Ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor tovább bővítik az oltópontokat, közölte.

„Szerencsére nő az oltakozási hajlandóság. Tavaly novemberben csak a lakosság 15 százaléka akarta beoltatni magát, most már 46 százalékra nőtt ez az arány. Ez az egyetlen kiút számunkra.” Csaknem 3 millióan regisztráltak már, a 60 év felettiek közül 1,6 millióan vannak.

Az AstraZeneca-oltóanyagról megjelentek hírek, hogy több ország is felfüggesztette a használatát. Ezzel kapcsolatban Müller a WHO álláspontját hangoztatta, miszerint nem bizonyított, hogy az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződés, tüdőembólia ok-okozati viszonyban lenne.

Arra buzdított mindenkit Müller, hogy próbálják otthon vagy háziorvos útján gyógyítani a nem súlyos betegséget, de mindenek előtt fontos, hogy ha valaki a fertőzés tüneteit felismeri magán, akkor nyomban forduljon a háziorvoshoz. Ezzel tudjuk elkerülni, magyarázta, hogy ne kelljen kórházba menni, ne súlyosbodjon annyira a beteg állapota, hogy ne kerülhesse el a kórházi ápolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik