Belföld koronavírus

Az oltással kapcsolatos cenzúráról és félretájékoztatásról beszél a MOK egyik megyei elnöke

Szijjártó László szerint még sosem volt ekkora veszély és veszteség.

Igen kemény szavakkal illette a kormány járványügyi és oltással kapcsolatos intézkedéseit hétfőn a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetének elnöke. Szijjártó László a Facebookon azt írta, hogy az egészségügyi dolgozók egyre nehezebben viselik a terhelést.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság, az önök tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető. Totális cenzúra van,

írta, hozzátéve, hogy „a kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiák saját érdekeik, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják” a lakosságot.

A MOK megyei elnöke szerint szinte minden háziorvos jelzi, hogy „a lakosság félrevezetése” komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban.

A betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hétvégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz. S a tapasztalt problémákért a háziorvosukat, teszik felelőssé, gyakran rajta kérik számon, néha támadják, vagy fenyegetik az elmaradt, vagy még meg sem érkezett oltások miatt.

Szijjártó László a Facebook-bejegyzésben egy hatpontos listát is közzétett, amelyben összefoglalta az oltásszervezéssel kapcsolatos ismereteket. Mint írta, jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag és az oltandó személyeket nem a háziorvosok jelölik ki és az oltási sorrendet sem tudják alapvetően befolyásolni.

Az oltások központi elosztásánál számos zavar észlelhető folyamatosan. Ezért sokszor elmaradnak leszervezett, megbeszélt oltások, egy térségen belül is nem logikusan kapnak oltást. E miatt egyes praxisokban sokszor az idősebbek, magasabb kockázatúak még nem jutnak oltáshoz, miközben ugyanabban vagy a szomszédos területen már alacsonyabb rizikójú jóval fiatalabbak is oltáshoz jutnak,

fogalmazott a megyei elnök. Hozzátette azt is, hogy a különböző oltások előnyeit, kockázatait és az oltásokról rendelkezésre álló megbízható tudományosan megalapozott ismereteket nem sikerült sem az orvosokkal, sem a lakossággal széles körben megismertetni.

Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással »motiválják, ellentételezik«. Ami tovább fokozza a kimerült és rendkívül stresszelt orvoskollégáink nehéz helyzetét,

írta Szijjártó László és megjegyezte, hogy az oltást végző háziorvosok gyakran sem adminisztratív, sem más logisztikai támogatást nem kapnak. A megyei elnök közleménye végén azt írta: sosem volt még ekkora veszély és veszteség.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik