Belföld

Kiderült, hogy milyen módszerekkel vágta meg 260 millióval az OTP-t a lebukott bankár

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A hvg.hu megszerezte a vádiratot, annak a korábbi OTP-s bankárnak az ügyében, akit 260 milliós károkozással vádolnak. Korábbi cikkünkben azt írtuk: F. Balázs sokmilliós fizetése dacára inkább a bank pénzét költötte, ha otthoni vásárlását, születésnapi partija többmilliós számláját kellett rendeznie.

Kapcsolódó
260 milliós sikkasztás az OTP-nél
Az egykori dél-dunántúli régióvezető saját bevásárlását is a bank pénzéből fizette. Az OTP is buktatta le. 

F.Balázs módszereit a hvg.hu így részletezi:

  • Fonyódon például, ahol a nyarakat töltötte, egy étteremben evett-ivott ő és a családja. A fogyasztásokat felírták, majd amikor a hónap végén ki akarták fizettetni a számlát, a bankár arra kérte az étterem vezetését, hogy az OTP-nek állítsák ki az egyébként fiktív számlát.
  • F. az OTP-vel szerződésben álló dekorációs céggel csináltatta meg az otthonát.
  • A negyvenedik születésnapi buliját egy villányi pincészetben tartotta, a sok millió forintra rúgó számlát akkor is az OTP-vel fizettette ki.
  • Egyszer egy barátja, egy ismert pécsi sportoló kedvében akart járni és egy pécsi festőművésznek fizetett, hogy készítsen a sportolóról egy festményt, amit aztán a bankkal fizettetett ki és marketingtevékenységként számolta el.
  • A 260 millió forintos kár úgy jött ki, hogy F. Balázs hét éven keresztül élt ezzel a módszerrel – az ügyészség szerint.

Azt ugyanakkor a cikk megjegyzi: különös, hogy hét éven át ez senkinek nem szúrt szemet az OTP központjában, mert F. viselt dolgairól mindenki tudott a pécsi titkárságán. „Már csak azért sem volt ez titok, mert a vád szerint simlijeibe a beosztottjait is belekeverte. A titkárságon dolgozóktól például elvárta, hogy vezessenek útnyilvántartást és vegyék fel az ezért járó havi 10–15 ezer forintos költségtérítést, majd ezt a pénzt adják oda neki. A vádiratból kiolvasható: a titkárságon azt is tudták, hogy a heti családi bevásárlást is a bank pénzéből finanszírozza, és valójában kerüli a munkát: a nyarakat a fonyódi nyaralójában töltötte és legfeljebb heti egyszer ment Pécsre, hogy a legszükségesebb dokumentumokat aláírja.”

Ha F. beismerő vallomást tesz, akkor öt év börtön várhat rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik