Belföld

Nem kapnak információt azok a képviselők, akik nem támogatták a Balaton-parti fejlesztéseket Aligán

Tegnap számoltunk be egy friss Balaton-parti fejlesztésről Aligán.

Kapcsolódó
Kormányhátszéllel születő társasház rontja tovább a Balaton képét
A helyi szabályozások felett átlépő óriás építése már az idén megkezdődhet.

Cikkünket úgy kezdtük, hogy az „aligai magaspart alatti szűk partszakaszon, családi házak tőszomszédságában születik meg a Balaton-part legújabb megalomán épülete”, amely a közölt képek szerint – ha tényleg megépül – valóban meglehetősen egyedi képet nyújt majd.

De nemcsak ez az egyetlen beruházás a településen, amiért a helyiek aggódhatnak – erről már a pénteki Népszava tájékoztat.

A szomszédos területen ugyanis „az egykori pártállami VIP-üdülő területén, a Club Aligában kormánysegítséggel jelentős fejlesztéseket – többek között egy 160 szobás szállodát, amihez 7,35 milliárdos állami támogatást is kapott – akar az érdekeltségébe tartozó Pro-Mot Kft.-n keresztül az Appeninn Nyrt., amelyben korábban Mészáros Lőrincnek és Tiborcz Istvánnak is volt érdekeltsége”.

A napilap arról tájékoztat, hogy ebben az ügyben a helyi képviselő-testület kettészakadt. A polgármester és három képviselő aláírta a beruházó által kért bennfentesi nyilatkozatot. Akik ugyanakkor „nem szignózták a kért dokumentumot, hiába választott képviselők, tavaly ősz óta nem láthatnak bele az egyeztetések menetébe”.

Ezekről a tárgyalásokról semmiféle tájékoztatást nem adnak a helyieknek – mondta lapunknak Bukovszki András, a fürdőegyesület elnökhelyettese, önkormányzati képviselő. „Sőt, a polgármester azokat a cikkeket sem engedni megjelentetni a helyi újságban, amelyben az egyesület Club Aligával kapcsolatos álláspontját szerettük volna bemutatni. Ezért saját kiadványt készítettünk, amelyeket az egyesület tagjai szórnak ki a helyiek postaládáiba.”

A képviselő a titkolózás miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, amelynek elnöke, Péterfalvi Attila a Népszava birtokába került válaszában megállapította, hogy a nyilvánosság korlátozása alaptörvény-ellenes, a bennfentes nyilatkozat önmagában nem lehet akadálya a közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságának.

Bukovszki kikérte ismét a dokumentumokat, ám Takács Károly polgármester azt válaszolta, a képviselő kérje az Appeninn Nyrt. nyilatkozatát arról, hogy mely adatokat lehet nyilvánosságra hozni. Az üggyel kapcsolatban a Népszava megkereste az Appeninnt és Takács Károly balatonvilágosi polgármestert, de az érintettek nem reagáltak kérdéseikre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik