Belföld koronavírus

Elkészültek a szombathelyi oltópontok, de a tiszti főorvos nem megy ki ellenőrizni őket

Nemény András Facebook
Nemény András Facebook
Pedig így nem lehet használni őket, a kormánymegbízott meg nem veszi fel a telefont a polgármesternek.

Szerdán jelentette be Nemény András szombathelyi polgármester, hogy az önkormányzat oltópontokat hoz létre a városban, hogy március 16-tól a háziorvosok ott is be tudják oltani az embereket a koronavírus elleni vakcinákkal. Csütörtökre el is készült három oltópont a Szombathelyi Képtárban, a Savaria moziban és a Schrammel-moziban.

Ahhoz azonban, hogy az oltópontok elkezdjenek működni, a járási tiszti főorvosnak kell bejárni a helyszíneket és engedélyezni azokat. Ennek csütörtökön kellett volna megtörténnie, azonban az illetékes nem jelent meg a bejáráson. Nemény ezért levelet írt Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak, akivel – elmondása szerint – az elmúlt egy évben napi telefonos kapcsolatban és korrekt munkaviszonyban volt, csütörtökön azonban többszöri próbálkozás után sem vette fel a telefont.

A polgármester a történtekről azt írta a Facebookon:

Ha nem történik meg az oltóhely bejárása, nem tudjuk időben értesíteni a beoltandókat, és a háziorvosok tájékoztatása alapján borul az oltási terv. Az oltóhelyek kijelölése Harangozó Úr levele alapján történt. Eszerint a polgármester joga, hogy a védekezés során átmeneti jelleggel döntsön »az élet védelméhez szükséges intézkedések« felől. A döntés a háziorvosok kérésére új oltópontok kialakítása volt.

Nemény hozzátette: reméli, hogy minél előbb megoldódik a helyzet és hogy „semmilyen politikai érdek nem írja felül a ránk bízott emberek egészségének védelmét”.

Kormányhivatal: Zavarkeltés, látványpolitizálás

Péntek este közleményt adott ki a Vas Megyei Kormányhivatal, amelyben azt írták, hogy Szombathely polgármestere „a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban”.

A hivatal álláspontja szerint miután a kormány február 22-én arra kérte az önkormányzatokat, hogy segítsék a háziorvosokat adminisztratív feladatok, főképpen az oltásokkal kapcsolatos időpontszervezések ellátásában és biztosítsanak egy-két munkatársat, Nemény András nem segített ebben.

A kormányhivatal hozzátette, hogy Szombathelyen összesen 41 oltópont van, ez bőségesen elegendő, azt azonban elismerte, hogy vakcinából továbbra sincs elég. A közleményben felszólították a polgármestert, hogy „a zavarkeltés és a látványpolitizálás helyett a háziorvosok érdemi adminisztrációs támogatásával segítse, hogy a szombathelyiek oltására minél hamarabb sor kerülhessen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik