Belföld

Hadházy: Úgy népszerűsítették az internetet Hevesben, hogy közben elcsalták az uniós pénzeket, Lepres Dávid tagad

A képviselő feljelenti az OLAF-nál a Deutsch Tamás által vezetett Digitális Jólét Program százmilliójával támogatott családi hálózatot.

Feljelentést tesz az OLAF-nál a Deutsch Tamás által indított Digitális Jólét Programból tízmilliókkal támogatott szervezetek ügyében Hadházy Ákos.

Az ellenzéki képviselő szerint a cégek és egyesületek egy része a 15 milliárd forintos uniós támogatásból létrehozott program megcsapolására jött létre.

Hangzatos program, de amit tényleg jelent, az az uniós pénzek szervezett elcsalása

– jelentette ki a képviselő, aki a pénteki korrupcióinfóján egy „remek fideszes kapcsolatokkal rendelkező” vállalkozó esetét mutatta be.

A vállalkozó a családtagjaival együtt „egy sor kamu egyesületet hozott létre” azért, hogy egyesületenként 10–25 millió forintot vegyen fel a Digitális Jólét Programból, állította Hadházy.

A pénzt arra kapták, hogy szervezetenként 5–15 Heves megyei faluban tartsanak néhány előadást az internethasználatról. A megye legszegényebb településein vállalták be az internet népszerűsítését, de az egyes szervezetek oldalain összesen egyetlen eseményről lelhető fel fénykép, az viszont több egyesületnél is felbukkan, fogalmazott Hadházy.

A családi céghálózathoz a képviselő tudomása szerint egy konténerekkel körbe vett kalandparkon keresztül vezetett az út, a Kerecsend határában álló kalandparkot 90 milliós, kedvezményes EU-hitelből építették. Az üzemeltető cég tulajdonosa Lepres Dávid, aki Hadházy információi szerint az egri Fidesz frakcióvezetőjének, Oroján Sándornak a bizalmasa. Úgy tudja, mindketten a „Malajziai Open University” nevű intézményben diplomáztak.

Lepres a kalandparkra 10 éves, EU által támogatott kedvezményes hitelt kapott, azonban a beruházás árát egy családi hálózattal be is szedte az EU-tól

– mondta a parlamenti képviselő, aki szerint a Digitális Jólét Programban nyertes szervezetek mindegyike Lepres Dávidhoz köthető, vagy a vezetőkön, vagy a címkapcsolatokon keresztül. Hadházy azt állította, fiktív cégekről, fiktív egyesületekről van szó, amelyek a dokumentáció hiányában azt sem bizonyították, hogy a bevállalt rendezvényeket megtartották volna.

A Digitális Jólét Programból összesen 100 millió forinttal részesült a hálózat, melynek tagjai Hadházy szerint a következő támogatásokat kapták:

  • a Kerecsendi Idegenforgalmi és Turisztikai Szociális Szövetkezet (Lepres projektmenedzser) 9,9 milliót 5 településen,
  • az Y Vállalkozói Egyesület (Lepres a vezető) 19,9 milliót,
  • az Y Vállalkozói Egyesület (Lepres a vezető)  9.9 milliót,
  • a Zöldek a zöldért Egyesület (Lepres lakcímére van bejelentve, ő a kapcsolattartó) 19,7 milliót,
  • a Via Natura Egyesület (címegyezés) 9,9 milliót,
  • a Tradíció és Jövő Alapítvány (Lepres a titkár) 9,6 milliót 6 településen,
  • az ELEFAN Egyesület (Lepres a titkár, korábban projektmenedzser) 19,9 milliót.

A Digitális Jólét Programon felül Hadházy a következő tételeket sorolta Lepresék uniós támogatásai közé:

  • Lepres Dávid 10 millió forint vidékfejlesztési stratégia megvalósítására.
  • Lepres Kálmánné nagymama 10 millió forint vidékfejlesztési stratégia megvalósítására.
  • Kerecsendi Textilipari és Építőipari Szociális Szövetkezet (A Kalandparkkal egy helyen van a telephely, Lepres a projektmenedzser) 33 millió forint uniós támogatás bálásruha-importra.

Hadházy a Facebookon keresztül kapcsolatba lépett Lepres Dáviddal, aki azt állította, hogy 30 millió forintból 30 településen 50, internetet népszerűsítő rendezvényt tartott. Hadházy szerint Lepres bemondott számai alapján rendezvényenként 600 ezer forintos költség jönne ki apró, szegény falvak 45 év feletti munkanélküli lakónak tartott egy-két órás eseményre, különösen hogy a nagymama által készített szendvicseket számolták el cateringnek.

Ennyiből falunapot is tarthattak volna, vendég előadóművészekkel. Az összegek hatalmasak, a megvalósult rendezvények alapján a projektek önmagukban is bűncselekmény gyanúját keltik, a hálózat ténye még inkább arra utal, hogy nem a társadalmi célok kielégítése, hanem egyéni pénzügyi érdek állt a háttérben

– állította Hadházy, aki feljelentést tesz az ügyben.

Lepres Dávid tagad

Cikkünk megjelenése után Lepres Dávid jelezte, hogy a Hadházy Ákos által elmondottak megalapozatlanok és valótlanok, a politikus szabályosan működő projekteket és gazdálkodó szervezeteket nevez kamunak, szabályos működésüket hamis színben tünteti fel bűncselekményként. Egyúttal tudatta, hogy nem közszereplő, s még egyszer leszögezi, a Hadházy által említett tények nem felelnek meg a valóságnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik