Belföld koronavírus

Moziban és múzeumokban alakítanak ki oltópontokat Szombathelyen

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Nagyon sok dolguk van a háziorvosoknak, a normál rendelés mellett kell hívogatniuk a koronavírus-vakcinára regisztráltakat, adminisztrálni kell, és sokan őket hívogatják, hogy mi van az oltóanyagokkal, mikor kerülnek sorra, tájékozódni akarnak a lakosok – ezért aztán nagyon lassan is halad az oltás a háziorvosi rendelőkben. Ezzel is függhet össze, hogy ahhoz képest, mennyi oltóanyag van az országban, viszonylag keveset használtak fel belőle.

Szombathelyen a háziorvosok javaslatot tettek az önkormányzatnak, hogyan lehetne gyorsítani a folyamaton, az önkormányzat pedig kijárta a kormányhivatalnál, hogy oltópontokat állíthasson fel. Moziban és múzeumokban 14 oltópontot alakítanak ki – ezt a város polgármestere jelentette be, vette észre a Portfolio.hu.

Az önkormányzat azzal is segít a háziorvosoknak, hogy az önkormányzat munkatársai fogják hívni a regisztráltakat, ez pénteken kezdődik el, jövő hét kedden pedig az oltás is elkezdődhet az új oltópontokon.

  • „85 önkormányzati munkatárs látja el a diszpécser szolgálatot. Ezek a dolgozók protokollt kapnak a háziorvosoktól, náluk lesz a lista a körzetbe tartozó regisztráltakról. Ennek kapcsán ígéretet tett arra, hogy a munkatársak addig telefonálnak, amíg el nem érik az oltásra várakozót.”
  • „60 embert bevon az önkormányzat a kulturális munkatársak közül: a múzem, az Agora és a könyvtár munkatársait. Ők a helyszínen segítik a regisztrációt.”

Most egy háziorvos egy nap úgy 15 oltást tud beadni, a tömeges oltás beindulásakor ezt napi 50-re kellene emelni.

A polgármester úgy kalkulál, a városban naponta ezer oltást is be fognak tudni adni a gyorsítás és az új oltópontok kialakítása  után.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik