Belföld koronavírus

Már nem ígéri a kormány, hogy húsvétig minden regisztráltat beoltanak

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Ha a kínai vakcinával is elkezdünk oltani, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált oltásra, azt húsvétig be is tudunk oltani, ez 2,4 millió embert jelentene

közölte szinte napra pontosan egy hónappal ezelőtt, február 12-én Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Gulyás Gergely csütörtöki bejelentésével gyakorlatilag eldőlt, hogy ez nem fog megvalósulni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arról beszélt,

az idősek beoltására húsvétig sor kerülhet, attól függően, hogy mennyien regisztrálnak még. A 60 vagy 65 év feletti korosztályt húsvétig be tudjuk oltani. Több százezer idős van, aki nem regisztrált, de a kétharmaduk regisztrált. Akik még nem tették, azokat is kérjük, hogy oltassák be magukat, a regisztrációt hajtsák végre.

A kormány egyébként még február végén is azt remélte és kommunikálta, hogy húsvétra minden regisztrált megkapja a vakcinát. Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs február 25-i tájékoztatóján beszélt arról, hogy

húsvétra mindazokat be tudjuk oltani, akik már regisztráltak.

Egy héttel később, március 2-án pedig György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője tájékoztatott az oltási terv átszervezéséről annak érdekében, hogy minden regisztrált mielőbb megkapja az első oltást.

Ezt húsvétig, legkésőbb április 11-ig szeretnénk elérni

– mondta.

Értelemszerűen azóta megnőtt a regisztráltak száma is, Gulyás szerint már 3,2 millióan élnének a lehetőséggel, ami persze felülírhatta valamelyest a kormány számításait.

Ugyanakkor – ha Orbán Viktor szavait vesszük alapul – 2,4 millió ember beoltásához mától minden nap 55 ezer embert kellene körülbelül beoltani, ami az oltási terv kezdete óta eddig mindössze négy napon sikerült: február 27-én 114 ezren, március 4-én 77 ezren, március 5-én 86 ezren, március 9-én pedig 60 ezren kaptak vakcinát.

Pedig vakcina van bőven, Magyarországon a legtöbb áll rendelkezésre belőle az EU-ban, csütörtökön is érkezett 450 ezer kínai oltóanyag, csak éppen azok felhasználásban a mezőny második felében vagyunk.

A járvány idején a kormány többször is kommunikációs ellentmondásba került már önmagával. Tavaly novemberben a fél ország ült a gépek előtt arra várva, hogy a Magyar Közlönyben végre megjelenjen az a rendelet, amely szerint másnaptól az életünket élni kellett, mert másfél órával a rendelet hatályba lépése előtt még nem tudhattuk, mik lesznek a szabályok. Februárban a nyitásról indítottak nemzeti konzultációt, holott a harmadik hullám berobbanásával zárni kellett. Legutóbb pedig vasárnap ígérte azt Gulyás Gergely, hogy szerdáig 400 ezer embert beoltanak, de ennek a fele sem valósult meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik