Czeglédi Zsolt / MTI
Belföld koronavírus

Polgári engedetlenség – A DK-s városvezetőnek nem tetszene, ha úgy dacolnának vele, mint ő a kormánnyal

Szembement a kormány intézkedésével egy Hajdú-Bihar megyei település polgármestere, ahol annak ellenére lehetnek nyitva a virágüzletek, hogy a kormány a járványügyi intézkedések keretében megtiltotta azt. Polgár város vezetője a 24.hu-nak adott villáminterjúban elmondta, helyes figyelmen kívül hagyni az észszerűtlen kormánydöntést. Tóth József DK-s polgármesternek  az viszont már nem tetszene, ha a helyi lakosok az önkormányzat valamely népszerűtlen intézkedése ellen hasonló módon lépnének fel.

Miért döntött úgy, hogy egyszerűen fölülírja a kormány intézkedését?

Értelmetlen és észszerűtlen intézkedésről van szó, amit felül kell vizsgálni, mert több probléma is van vele. Ha virágot lehet árusítani a piactéren, akkor feltehetően nem a virággal, mint termékkel van baj. Ha pedig az üzlethelyiséggel van baj, akkor miként lehetséges, hogy az autósbolt kipufogódobot árulhat hasonló helyiségben. Ráadásul a vágott virág – főként egy kisebb településen – nagyon fontos: nemzeti ünnep jön, temetések vannak. Vajon miként lehetne egyáltalán temetést tartani koszorúk és virágok nélkül. Az én szándékom, hogy polgármesterként az itteni vállalkozókra, lakosokra figyeljek: őket szolgálom, nekik akarok jót. Ha van egy rossz rendelkezés, akkor azt szóvá kell tenni. Mi lesz akkor, ha már arra sem lesz bátorság, hogy egy ilyen rendelkezést egy polgármester szóvá tegyen, akkor tényleg le kell kapcsolni a villanyt az önkormányzatban, és haza kell menni.

Ha mégis megbüntetik a virágboltosokat, ki fizeti ki a bírságot?

Én személyesen vállaltam ezt. Ha olyan vállalkozóról van szó, aki hozzám fordult segítségért, és anyagi retorzió éri, akkor azt kértem, hogy a büntetésről szóló számlát Tóth József polgármester nevére állítsák ki.

Mit gondol, ha valaki nem ért egyet egy helyi rendelkezéssel Polgáron, észszerűtlennek tartja azt, egyszerűen hagyja figyelmen kívül?

Ha egy ostoba, rossz döntés születik, akkor hallgatni kell, vagy valakinek kell szólni?

Felszólalni vagy intézkedni az nem ugyanaz. Hiszen jelen esetben az önkormányzat, a polgármester nem felszólalt, hanem a kormányzati intézkedés ellenére megengedte a virágboltosoknak, hogy kinyissanak.    

Ez így van.

Tehát egy hatályos kormányzati intézkedéssel szemben hozott döntést a helyi polgármester.

Ha ön így értelmezi, akkor tegye így.

Ön nem így értelmezi?

Én a polgári lakosok érdekeinek, kéréseinek megfelelően jártam el. Ha a lakosoknak problémája van, kihez fordulhatnának?

Ha a polgári lakosoknak problémája lenne például a településen bevezetett új adó befizetésével, akkor egyetértene azzal, hogy ne fizessenek?

Minimum átgondolásra és korrekcióra tennék javaslatot, ha ilyen helyzet adódna.

De a kormányzati intézkedés ügyében nem ezt tette, hanem azt mondta, hogy a kabinet intézkedésével szembe lehet menni.

Ez egy erőteljes figyelemfelhívás. Mert persze lehet azt csinálni, hogy én ezt jól megírom, és majd négy hónap múlva valaki valahol erre a beadványra reagál valamit, de ez a kérdés ennél sokkal sürgősebb. Ezek a szerencsétlen vállalkozók, virágboltosok nem szolgáltak rá, hogy ilyen módon méltánytalan helyzetbe hozzák őket.

Azzal is egyetért, hogy ha a lakosság szerint méltánytalan helyzetbe hozza őket az önkormányzat, akkor felszólalás helyett – mivel a reakció túl sok időbe telhetne – egyszerűen ne teljesítsenek?

Én ezt nem mondtam.

De ön is e logika mentén járt el.

A lakosok szempontjából nézve jártam el, jó szándékkal, tisztességgel, jóhiszeműen.

Egyébként van virágboltos a családjában?

Nincs.

Az nem merült fel esetleg, hogy a kormányzati intézkedés figyelmen kívül hagyása helyett átmenetileg az önkormányzat kárpótolja a helyi vállalkozókat, hogy segítsen nekik valamilyen formában?

Korábban már a bérleti díjak elengedésével segítettük az önkormányzati üzlethelyiségek bérlőit. Azonban, ami a piaci szereplőket illeti, a költségvetésünk rendkívül feszes, azt nem tudjuk vállalni, hogy az összes piaci szereplőt kárpótoljuk.

Kapcsolódó
Tágra nyílt szemekkel nézik a virágárusok, miért lehetnek nyitva egyes üzletek, ha ők nem
Kifejezetten jó volt a nőnapi forgalom a virágárusoknál, de azt fájlalják, hogy bizonyos diszkontok nyitva lehetnek, mikor nekik zárniuk kell.
Sisi – Ferenc József és az udvar nemtetszése dacára – ragaszkodott hozzá, hogy negyedik gyermekét Budán hozza világra. Bár a Habsburgoknak több személyes tragédiája kötődött a magyar fővároshoz, végül minden simán ment.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.