Belföld koronavírus

A rendelkezésre álló kínai vakcinát mind eloltották – mondta az államtitkár

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Az eddig rendelkezésre álló kínai vakcinát eloltották mind – mondta György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Arra is ígéretet tett, hogy vasárnapig kerül sor azoknak az oltására, akik a múlt héten kaptak értesítést – mondta az államtitkár.

Emlékezetes: múlt hétvégén káosz alakult ki, miután csütörtökön 74 ezren kaptak behívót a hétvégi oltásra, aztán pénteken a kormány lefújta az egészet. Mégis sokan próba szerencse alapon bepróbálkoztak, sokukat be is oltottak az oltópontokon, ennek híre ment, ezért vasárnap még többen mentek el a kórházakhoz.

Az oltást György szerint a lehető leggyorsabb ütemben végzik. Magyarország az átoltottság tekintetében a második az EU-ban. Úgy fogalmazott, hogy az új oltási tervnek megfelelően jelentősen tudnak gyorsítani az oltáson.

A következő napok terve: cél az idősek oltása elsősorban. Vannak még olyanok, akik 80 évnél idősebbek, de még mindig nem kaptak értesítést a háziorvosoktól. Ezért arra kérték most a háziorvosokat, hogy ezen a héten a 80 évnél idősebbeket részesítsék előnyben az oltásnál, így a héten mindenkit be tudnak oltani ezen korcsoportban.

Több mint 100 ezer AstraZeneca-oltás áll rendelkezésre erre, ez azt jelenti, hogy praxisonként 20-21 vakcinát tudnak beadni az időseknek a háziorvosok. Az oltópontokon Szputynik és Pfizer lesz, praxisonként 24 embert tudnak küldeni ide a háziorvosok.

Megkezdték a rendvédelmi szervek dolgozóinak oltását.

Ezen az oltási héten, szerdától szerdáig több mint 500 ezer oltás beadására lesz lehetőség.

Rendkívüli tempóban nő a fertőzöttek száma – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Erre kell valamilyen megoldást találni, ezt a nagyfokú terjedést kell megakadályozni.

A kórházban kezeltek száma nagyon magas, 8000-nél is többen vannak, és 911-en vannak lélegeztetőgépen a friss adatok szerint.

Ezek rendkívül magas számok.

Sokkal többen szeretnének oltakozni, mint amennyi vakcina van az országban, ezért a legveszélyeztetettebbeket, legidősebbeket helyezik előtérbe. Ezért reméli Müller, hogy sokkal nagyobb arányban akarnak oltakozni már ők.

Kérte a családtagokat, hogy ne bizonytalanítsák el az időseket. „Bármely vakcina jó, amelyet Magyarországon használnak.”

Az oltóanyagok beszállítás zajlik, de nem az ütemterv szerint, ismerte el az országos tiszti főorvos.

55 ezer adag AstraZeneca érkezett ma, de úgy értesültek, hogy a jövő heti szállítás jelentősen kevesebb lesz a tervezettnél. Ezért új forrásokat keres a kormány.

Ma 450 ezer kínai vakcina is érkezett. Ezek betárolása történik ma.

A 3,2 millió regisztráltnak a fele 60 év feletti. Sokan vannak, igyekeznek minél nagyobb tempóban oltani őket, először a 80 évnél idősebbeket oltják, aztán haladnak lefele.

Arra kért mindenkit, hogy ne válogassanak a felajánlott vakcinák között, mert, mint fogalmazott, nincs vesztegetni való időnk.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik