Belföld koronavírus

Politico: Az összes Magyarországon lévő vakcina 56 százalékát sikerült csak eddig beadni

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

A magyar kormány teljesítménye a koronavírus-járvány kezelésében eléggé vegyes. A kormány egyrészt sikeresen szerzett új vakcinákat keletről, másrészt viszont hatalmas káoszt teremtett az, ahogy a lezárásokat és a tömeges oltást kezelte.

A Politico most utánament az adatoknak, és kiderült, hogy valóban gondok vannak a vakcinák felhasználásával. A lap azért nézett utána annak, mekkora arányban használták fel a tagországok a náluk lévő vakcinákat, mert egyre többen kezdték el az alacsony átoltottságot arra fogni, hogy Brüsszel nem küld elég vakcinát. Ebből viszont az derül ki, hogy vakcina van elég, csak nincs elég embernek beadva.

Politico

Az adatok magyar szempontból kifejezetten rosszak. A fenti grafikont a Politico készítette, és azt mutatja, hogy az országban rendelkezésre álló vakcinák hány százalékát adták eddig be embereknek. A sötétebb rész azokat mutatja, akik az első adagot kapták meg, a világosabb pedig azokat, akik a másodikat is.

Magyarország teljes felhasználásban a legutolsó helyen szerepel, tehát a rendelkezésre álló vakcináinkból arányaiban mi adtuk be a legkevesebbet embereknek a teljes EU-ban, mindössze a jelenlegi készlet 56 százalékát a Politico szerint. 

A cikkben az is szerepel, hogy a Pfizer vakcináit majdnem teljesen felhasználjuk, itt nyolcvan százalék feletti az arány, miközben AstraZeneca-oltásból eddig csak a meglévő készlet egyharmadát sikerült beadnunk embereknek.

Sőt, az is kiderül belőle, hogy több embert oltottunk eddig be Pfizerrel, mint bármi mással. A beadott oltások majdnem 46 százaléka Pfizer, miközben csak 32,4 százaléka Sinopharm vakcina. Szputnyikból (2,7 százalék) és Modernából (4,7 százalék) pedig csak mutatóban kaptak néhányan.

A jó hír persze az, hogy ezek szerint van egy rakás vakcina Magyarországon, amit be lehetne adni embereknek.

Kapcsolódó
Kovács Zoltán: A magyar oltási eredmény sokak szemét szúrja Brüsszelben
Az államtitkár szerint álhír és hazugság, hogy arányaiban nálunk használták fel eddig a legkevesebb vakcinát a rendelkezésre álló készletből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik