Belföld koronavírus

Még a metró leállásánál is nagyobb bajok lehetnek, ha megbetegszik néhány kulcsfontosságú ember

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Az erőművekben, a szennyvíztisztitó telepeken vagy a forgalomirányításban dolgozók tömeges kiesése igen rossz forgatókönyv lenne, de mindenütt kidolgoztak járványügyi tervet arra, hogy ne történjen súlyos probléma. Végső biztonságot azonban csak az oltás nyújthat.

Természetesnek vesszük, hogy tiszta víz folyik a csapból. Hogy eltűnik a szemetünk, hogy zöldre vált a lámpa, vagy hogy pár percenként befut egy metró. Pedig a felsoroltak mind kérdésessé válhatnak, ha egyszerre betegszik meg egy adott munkahelyen néhány olyan fontos ember, akik ezeket a létfontosságú közszolgáltatásokat üzemeltetik.

A napokban azért került ez reflektorfénybe, mert Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, hogy annyira sok a beteg a 2-es metró vonalán dolgozók között, hogyha még két ember megbetegszik, akkor lehet, hogy le kell állítani a metrót. A főpolgármester-helyettes azért árulta ezt el, mert a BKV-t nem sorolták a kritikus infrastruktúrák közé, így az ott dolgozók elvileg csak a sor végén jöhetnének az oltási sorrend szerint, így viszont elkezdhetik oltani őket. Ami észszerű megoldás, miközben a kritikus infrastruktúrában dolgozók elvileg csak a krónikus betegek után kerülnének sorra.

A metrón kívül máshol egyelőre nem kritikus a helyzet

Ötszáz olyan ember van Budapesten, akiknek sürgős lenne a beoltása, mert nélkülük fontos alapszolgáltatások kerülhetnek veszélybe

– válaszolta kérdésünkre Tüttő Kata.

Olyanokról van szó, akik a létfontosságú rendszereket meghatározó törvény szerinti ágazatokban dolgoznak, igaz, a közlekedést is felsorolja a jogszabály, így a BKV dolgozóinak is köztük lett volna a helyük.

Mohos Márton / 24.hu

A többi létfontosságú fővárosi cégbe viszont már az első hullámban is kivonultak a Honvédelmi Minisztérium emberei, hogy biztosítsák a működésüket. A katonák persze legfeljebb csak annyit tudnak tenni, ha kialakul egy járványgóc, hogy jelzik, milyen szakemberek pótlására van szükség.

A metrónál pont ez volt a probléma, mert Budapesten kívül nincs másik az országban, így az ott szükséges szaktudás nagyon speciális. Nem csak az irányítóközpontban dolgozók pótolhatatlanok, hanem maguk a metróvezetők is, akik még egyik vonalról a másikra sem helyezhetők át csak úgy, mert vonalanként lehet megszerezni a metróvezetési engedélyeket.

Tüttő Katától tudjuk, hogy a metrón kívül máshol még nem betegedtek meg annyian, hogy veszélybe került volna valamilyen kritikus alapszolgáltatás. Minden ilyen szolgáltatást nyújtó cégnél készült pandémiás terv még az első hullámban, ebben szabályozzák a beosztást, hogy ne fertőzhessék össze-vissza egymást a dolgozók, és végső esetben

arra is van lehetőség, hogy arra kötelezzenek alkalmazottakat: költözzenek be a munkahelyükre.

A főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy az első hullámban néhány idősotthonban ez megtörtént, de akár erőművekben, szennyvíztisztító telepeken is előfordulhat hasonló, ha annyira szerencsétlenül alakul a helyzet.

Ivóvíz, fűtés, hulladék: néhány tucatnyi mérnök felügyeli

Amire különösen figyelnek a Fővárosi Önkormányzatnál, az a három szennyvíztisztító telep és a gellérthegyi víztároló. Utóbbiban tárolják a főváros ivóvízkészletének kétharmadát. A vízműveknél és a csatornázási műveknél néhány tucat mérnök felel azért, hogy ezeken a helyeken minden rendben legyen, és iható maradjon a víz, ezért a fővárosnál azt szeretnék, hogy őket mielőbb oltsák be.

Szintén nem kell ecsetelni, hogy a Főtáv fűtőműveiben és erőműveiben dolgozók tömeges kiesése is problémát jelentene. A fővárosi cég távhőhálózatát négy erőmű, öt fűtőmű, egy hulladékhasznosító mű, több gázmotoros és egy gázturbinás kiserőmű, valamint négy tömbkazántelep táplálja hővel. Ezeknek mind rendesen kell működniük, hogy Budapest minden pontján rendben legyen a távhőszolgáltatás.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű nem a Főtávhoz, hanem az FKF-hez tartozik, ez Magyarország egyetlen kommunálishulladék-tüzelésű erőműve. Itt égetik el – „ártalmatlanítják termikusan” – Budapest szilárd hulladékának mintegy 60 százalékát. Ebben és a többi erőműben is szintén az irányításban, üzemeltetésben kulcsfontosságú mérnökök kiesése okozhatna problémákat.

Tüttő Kata a közvilágítást és a jelzőlámpa-irányítást említette még, ahol szeretnék elérni, hogy mielőbb oltsanak. „A főváros letette az oltási tervét a kormány asztalára. Vannak üzemorvosaink, oltópontjaink, ha kapnánk vakcinát, ezt az ötszáz embert gyorsan beoltanánk” – mondta a főpolgármester-helyettes. Ez mindenképpen jobb megoldás lenne, minthogy erőművekben kelljen lakniuk az embereknek néhány hétig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik