Belföld koronavírus

Telex: Volt, aki a saját ruháit tépkedte szét a Gyorskocsi utcában, hogy ki tudja törölni a fenekét

Róka László / MTVA / MTI
Róka László / MTVA / MTI

Volt, aki a lepedőjét vagy a saját ruháit tépkedte szét, hogy ki tudja törölni a fenekét, mert még vécépapírt sem adtak be az alatt a két hét alatt, amikor a rabokat egyáltalán nem engedték ki a zárkáikból – ezt állította a Telexnek egy olyan középkorú férfi, aki kilenc hónapot töltött letartóztatásban a Gyorskocsi utcai büntetésvégrehajtási-intézetben (bv.), ahol egy nyolcszemélyes zárkában helyezték el.

A Telexnek azt mondta, hogy január 22. és február 5. között őt és társait egyáltalán nem engedték ki a zárkából, így aztán sétálni és fürdeni sem vitték őket, a tisztálkodást mindenkinek a zárka vécéjében, „egy csappal” kellett megoldani. Teljes lezárásról beszélt védőjének január végén egy másik rab is, aki még most is a Gyorskocsi utcai bv.-ben ül. „Fürdeni nem visznek ki, spájzba is csak úgy, hogy kiadjuk a spájzkártyát meg a listát, és felhozzák”.

Nem is mozognak a rabok, még fürdeni sem megyünk ki. Séta sincs, semmi

– hallható a Telex birtokába került hangfelvételen. A lap szerint január végén az ügyvédek egyik zárt Facebook-csoportjában arról írtak, hogy a „Gyorskocsi utcai bv.-be határozatlan ideig egyáltalán nem lehet ügyvédi beszélőre menni. Rossz a Covid-helyzet az állományban (is)”. A Skype-beszélő viszont működött, de a Telex forrása állítja, hogy abban a két hétben ő Skype-on sem beszélhetett senkivel. „Ebben a két hétben se fürdés, se séta, se Skype” – mondta.

A lap megkeresésére február 25-én a BvOP közölte: a fogvatartottak jogai nem sérültek, „fürdésük és szabadlevegőn tartózkodásuk is biztosítva volt, a fogvatartotti kapcsolattartás korlátozására sem került sor”. Akkor a hazai bv. intézetekben összesen 17 518 embert tartottak fogva, közülük 71-en voltak aktív fertőzöttek, ők a tököli rabkórház speciális részlegén, elkülönítve gyógyultak. „A személyi állomány tagjai közül összesen 1580 főnél igazoltak koronavírus-fertőzést, az aktív fertőzöttek száma 160.” A személyi állomány tagjai közül hárman, a fogvatartottak közül pedig eddig öten haltak meg koronavírus miatt, mindannyiuknak krónikus alapbetegsége is volt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerda délután közleményt adott ki, amiben azt írják, nem igaz, hogy a fogvatartottak nem kaptak wc-papírt, illetve nem jutottak élelemhez. Hozzáteszik, hogy

az a tény, miszerint három kollégánk életét vesztette a koronavírus-fertőzés következtében, sajnos valóban igaz, de ezek időben és helyben egymástól teljesen külön álló esetek voltak. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet objektumaiban szolgálatot ellátó kollégák között pedig nem következett be ilyen haláleset.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik