Belföld

Praxisbárók kerülhetnek a háziorvosok közé

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kormány rendelete alapján orvosi végzettséggel nem rendelkező vállalkozók is bevásárolhatják magukat az alapellátásba.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kedden állásfoglalást adott ki, mert aggályosnak tartja a praxisközösségekről szóló kormányrendelet azon részét, amely alapján vállalkozók vehetik át az alapellátás irányítását.

A rendelet ugyanis a társas vállalkozás által tulajdonolt, irányított praxisközösségeknél nem rendelkezik arról, kik és milyen arányban lehetnek tulajdonosok ezekben a cégekben.

Így előfordulhat, hogy a praxisjoggal rendelkező orvos egyszercsak nem tulajdonosa a vállalkozásának, illetve nem szakmai befektető többségi tulajdonos dominálja a szervezetet.

Egy külső pénzügyi befektetőt nem az ellátás javítása, hanem a költségek csökkentése érdekli. Ez a praxisjog szellemiségével összeegyeztethetetlen. 

A MOK célja a külső, nem szakmai befektetők kizárása, a praxisláncok kialakulásának megakadályozása, mivel intő példának tartja a gyógyszertárláncok kialakulását, illetve a fogorvosi szolgáltatók működtetését.

A kamara elnöksége arra kéri a döntéshozókat, hogy módosítsák úgy a rendeletet, hogy az egyesült és integrált praxisközösségben

  • csak az abban praktizáló orvos lehessen tulajdonos,
  • egyik tulajdonos se lehessen többségi tulajdonos,
  • egy közösség maximum 10 praxisból állhasson,
  • egy orvos csak egy praxisközösségnek lehessen tagja.
Kapcsolódó
Megjelent a kormányrendelet: így változik a háziorvosok bére
Aki nem lép be a praxisközösségekbe, kevesebb pénzhez jut.

Kiemelt kép: Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke

Ajánlott videó

Olvasói sztorik