Belföld koronavírus

Sokkal több koronavírusos gyerek lesz a harmadik hullámban, mint korábban a szakértők szerint

Robert Ghement / MTI/EPA/
Robert Ghement / MTI/EPA/

A koronavírus-járvány harmadik hullámában jóval több megbetegedés fordul elő a gyermekek között, mint az első, vagy akár a második hullám során. A fertőzöttek azonosítása és a vírus terjedésének megfékezése céljából elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb időn belül és minél pontosabb teszteredményekhez jussunk

– írják a magyarországi alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek hétfői, közös állásfoglalásukban, amelyet a hvg.hu szemlézett.

A közlemény arra a tévhitre akarja felhívni a figyelmet, miszerint a gyerekek nem kaphatják el a vírust, vagy ha elkapják, az kevésbé veszélyes rájuk.

De még azt is írják, hogy „feltétlenül cáfolatra szorul az a nézet, hogy a tesztelés gyermekkorban értelmetlen, ráadásul kellemetlen, sőt fájdalmas vizsgálat, végül ezért beszélik le a szülőket a teszt elvégzéséről. Valójában a megfelelő gyakorlattal végzett mintavétel semmilyen megterhelést nem okoz még a kisgyermekek, sőt csecsemők számára sem.”

A közlemény hangsúlyozza, hogyha egy gyermeknél felmerül az új típusú koronavírus fertőzés lehetősége, akkor a tesztet el kell végezni. „A gyermekek pozitív teszteredménye valóban nem feltétlenül jár azonnali terápiás következményekkel, a fertőzött gyermekek beazonosítása, szoros nyomon követése azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabb képet kapjunk a Covid–19-fertőzés gyermekkori sajátosságairól, és a gyermekek közötti fertőzés terjedésének dinamikájáról”

A szakemberek – hangsúlyozzák – szerint sajnos nem igaz, hogy a gyermekeket

nem nagyon érinti a koronavírus járvány, mint ahogy az sem helytálló, hogy gyermekkorban a fertőzés törvényszerűen enyhe lefolyással jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik