Belföld

Autós üldözéssel gyanúsították a volt ácsi polgármestert, de hirtelen ejtették az ügyet

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Súlyos közlekedési bűncselekménnyel gyanúsították, ám másfél éves eljárás után, a napokban megszüntették a rendőrségi nyomozást Lakatos Béla, Ács egykori polgármestere ellen.

A vizsgálat során a roma politikus jogosítványát is bevonták, amivel lényegében megfosztották akkori munkavégzésének eszközétől.

A magyar cigány értelmiség egyik ismert tagja vagyok, voltam polgármester, voltam iskolaigazgató, vezettem minisztériumi kabinetet a MSZP idején, roma vonalon a PHARE-bizottság elnöke voltam az első Orbán-kormány alatt, most mégis úgy viselkedtek velem, mintha egy bűnöző lennék

– mondta a 24.hu-nak Lakatos az ügyészségi felügyelet alatt lefolytatott eljárásról.

Az ügy 2019 októberében koccanásos balesettel indult. Lakatos Béla Ács egyik mellékutcájában Hyundai márkájú kocsijával hátulról belecsúszott az egyik helyi önkormányzati képviselő autójába. Személyi sérülés nem történt, és mivel a képviselő Skoda Fabiáján vonóhorog volt, így az ütközés a kocsiban is kisebb kárt okozott.

Az, hogy az ügyből mégis elhúzódó büntetőeljárás lett, annak köszönhető, hogy végül több tanú is azt állította, Lakatos a féktávolságot nem tartva üldözte az ácsi képviselőt, sőt az ütközés előtt az autója ablakán kinyújtott „csákánynyél hosszúságú fa tárggyal” menetközben fenyegette is a másik autó tulajdonosát, végül pedig direkt nekiment a kereszteződés előtt lassító Skodának.

Lakatos mindezt tagadta. Vallomása szerint a képviselő, aki régóta haragosa volt, az eset előtt a Skoda kormánya mögül bemutatott neki, a balesetet pedig az okozta, hogy a kereszteződésnél büntetőfékezést hajtott végre, ezért ő már nem tudott megállni.

A hatóság egyebek mellett közúti veszélyeztetés bűntettének elkövetésével gyanúsította meg Lakatos Bélát.

Bár az ügy az idén a Legfőbb Ügyészségig is eljutott, és Lakatos felülvizsgálati kérelmét hivatalosan még el sem bírálták, a tatabányai rendőrök február végén váratlanul arról értesítették az ácsi roma politikust, hogy megszüntették az ellene folyó eljárást. Az indoklás szerint „a rendelkezésre álló adatok alapján nem bizonyítható, hogy Lakatos Béla szándékosan szegett volna meg olyan közlekedési szabályt, amellyel a sértett életét, testi épségét veszélynek tette ki. Tényként csupán annyi állapítható meg, hogy a gyanúsított által vezetett gépkocsi elejével nekiütközött a sértett által vezetett gépkocsi hátsó részének”.

Mióta kiléptem a Fideszből, még tanítani sem mehetek vissza abba az iskolába, ahol korábban én voltam az igazgató. Hiába próbálkoztam tanárként elhelyezkedni rengeteg helyen, mindenhol tudták, hogy feketelistán vagyok.

Lakatosnak a vezetői engedélyének a bevonása lényegében a Pécshez és Hódmezővásárhelyhez kötődő munkájának ellehetetlenülését hozta.

Lakatos Béla színes politikai pályafutását az elmúlt években több helyi botrány is beárnyékolta. A koccanásos üggyel párhuzamosan például egy verekedés miatt is nyomozott a rendőrség. A volt polgármester 2018-ban egy régebbi ácsi önkormányzati alkalmazottal és családjával került heves összetűzésbe, mindkét fél feljelentést tett a másik ellen a hatóságnál. A rendőrség mindkét eljárást megszüntette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik