Belföld

Egy-két héten belül megtelhet betegekkel a Budai Egészségközpont

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Varga Péter Pál és a Budai Egészségközpont számára már ismert az a helyzet, amivel a magánszolgáltatók jelentős része a pénteki kormányrendeletben szembesült. A Portfoliónak nyilatkozva a BEK alapítója kiemelte: már tavaly márciusban felajánlotta a Királyhágó úti ingatlant a koronavírus-betegek ellátására az államnak, és ez a folyamat azóta is tart. A főigazgató elmondta, jelenleg is több mint 60 ágyon tudnak ellátni Covid-betegeket az intézményben, és hónapok óta folyamatosan kiveszik a részüket a betegek ellátásából.

A pénteken megjelent rendelet kapcsán Varga Péter Pál úgy fogalmazott, örömmel fogadta azt, ugyanis a részletszabályok rendelkeznek a kárpótlás és fizetés módjáról is. Bármily hihetetlen is, a magyar kormány – annak ellenére, hogy az intézmény havi elszámolást küld az Emberi Erőforrások Minisztériumának – eddig nem fizetett semmit a Covid-ellátásban való részvételért a szolgáltatónak.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy miközben a finanszírozás elmarad, a BEK veszélyességi pótlékot fizet a dolgozóknak, akinek közel 70 százaléka vesz részt a koronavírusos betegek ellátásában. Tavaly szeptemberben központilag elvezényeltek az intézménytől 15 főt más járványkórházakba, akiknek a mai napig a Budai Egészségközpont rendezi a fizetését. Arra is kitért, hogy bár az állam juttatott védőfelszereléseket az intézménybe, azonban távolról sem megfelelő mennyiségben, amely fedezné a szükségletek folyamatos kielégítését.

Munkabérről, fizetésekről, gyógyszerről, védőeszközök beszélünk, vagyis a kórház fenntartásáról, amit jelenleg a társaság magánforrásai finanszíroznak

– fogalmazott Varga Péter Pál, aki azt is hozzátette, hogy kialakítottak egy nagyon komoly oltópontot a kórházban, azonban a kormány ezt nem használta ki. Tavaly szeptember óta csak az állami kompenzáció, amire várnak, összesen 170-200 millió forint körül van.

A BEK alapítója a járvány harmadik hullámáról elmondta: az intézmény ágyainak kihasználtsága párhuzamosan futott fel az országos járványhelyzet romlásával, naponta több beteget vesznek fel a Covid-osztályra, mint amennyit elbocsátanak. Ha ez ilyen ütemben megy tovább, akkor egy-két héten belül biztosan megtelik a kórház, mondta el a Portfoliónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik