Belföld

40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Szijjártó Péter tárcája szerint a magyar államot nem érte kár.

40 679 eurót  (hozzávetőleg 14,9 millió forint) fizetett ki a biztosító Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet 2013-ban, ittasan okozott autóbalesetét követő károk ellentételezésére, a magyar államnak nem volt fizetési kötelezettsége  – áll a külügyminisztérium Szabadai Viktor közérdekű adatigénylésére adott válaszában.

A Magyar Liberális Párt politikusa érdeklődött arról is, az eset nyomán mennyivel változott a biztosítás díja, a Szijjártó Péter vezette tárca azt tudatta: az összeg nem emelkedett.

Szabadai kérdezett arról is, miként maradhatott pozíciójában a nagykövet, illetve milyen következményekkel járt számára az eset, de ezekre a felvetésekre a tárca nem felelt, mivel nem tartoznak a vonatkozó jogszabály hatálya alá.

Egy hónapja a Telex tárta fel a nyolc évvel ezelőtti esetet, amelyet akkor elhallgattak, csöndben lezártak. Az újság birtokába került rendőrségi jegyzőkönyv szerint a nagykövet

az alkoholos befolyásoltság egyértelmű jeleit mutatta, egyértelműen érezhető volt a szájából az alkoholos italok szaga, és láthatóan be voltak vörösödve a kötőhártyái is.

A nagykövetség ötszemélyes szolgálati autójában hatan utaztak, a diplomatán kívül felesége és négy gyermekük tartózkodott a járműben. Ők nem, a balesetben érintett másik két autóban utazók közül azonban ketten könnyebben megsérültek.

A jelenleg a Miniszterelnökségen dolgozó korábbi diplomata a Telexnek azt állította, hogy a helyszínen lemondott diplomáciai mentességéről és alávetette magát a rendőrségi intézkedésnek. A lap ugyanakkor megjegyezte: ennek ellentmond, hogy a nagykövet a helyszínen nem volt hajlandó megfújni a kalibrált szondát, a diplomáciai mentességről pedig nem is mondhat le egy diplomata.

A bécsi baleset híre nem jutott el akkoriban az osztrák sajtóhoz, Szalay-Bobrovniczky pedig elhallgatta a Külügyminisztérium elől a karambol körülményeit, sima közlekedési balesetként írta le az esetet.

Az osztrák államügyészség két hónappal a baleset után, 2013. június 17-én lezárta az ügyet. A megszüntető határozatban a bécsi diplomáciai egyezmény 39. cikkének 2. bekezdésére hivatkoztak, amely szerint „az ügyészségnek tartózkodnia kell a bűncselekmény felderítésétől, és le kell állítania az erre vonatkozó eljárást, ha az előzetes vizsgálat alapján a bűncselekmény nem jár bírósági büntetéssel, vagy a vádlott további büntetőeljárása jogi okokból elfogadhatatlan lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik