Belföld

Vidnyánszkyék szerint nem szép dolog azt mondani, hogy miattuk szűnik meg a POSZT

Közös döntés után a nyilvánosság előtt a kisebbségi tulajdonost, azaz az MTT-t rágalmazni és valótlanságokat állítani még akkor sem szép dolog, ha megértjük, hogy Pécs város vezetésének összetett politikai problémájával nem könnyű megbirkózni, és hogy ilyen problémáktól terhelten egyesek szamárságokat beszélnek.

idézi a Hvg.hu a Magyar Teátrumi Társaság közleményét, miután nemrég kiderült, hogy megszűnik a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT).

A fesztivált több mint egy évtizedig a Magyar Színházi Társaság és Pécs városa szervezte a fesztivált, majd 2012-ben bevásárolta magát Vidnyánszky Attila szervezete, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) is. 2019-ben a Magyar Színházi Társaság kiszállt a szervezésből, mondván, nem tudták eléggé gyakorolni tulajdonosi jogköreiket, 2021-ben pedig kiderült: a fesztivál jelenlegi formájában biztosan megszűnik.

A közlemény szerint az MTT úgy érezte, bár csak kisebbségi tulajdonrészük van, nekik mégis fontosabb a fesztivál, mint a kétharmados tulajdonrészt birtokló Pécsnek. Problémásnak nevezi azt is, hogy Pécs városának a fesztiválhoz adott pénzügyi támogatása folyamatosan csökkent, a város a fesztiválban meglévő többségi tulajdonrészét „leadta” az egyik intézményének, a városi támogatási összegeket „kreatív módon” állította elő, azaz városi cégektől szerezték meg azt,

hogy aztán ezeknek a támogatásoknak a jelentős részét a városi intézmények (Pécsi Nemzeti Színház, Kodály Központ, Zsolnay Negyed) bérleti díjként vissza is szedjék a POSZT-tól.

Szerdán a pécsi városvezetés ezzel szemben azt közölte, hogy

az MTT deklarálta, hogy a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak.

Majd elmondták, hogy Pécs azon dolgozik, hogy önállóan tudjon fesztivált szervezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik