Belföld

Majdnem egymilliárd forintnyi támogatás került az Alapjogokért Központot működtető céghez a Miniszterelnöki Kabinetirodától az elmúlt három évben

Az Alapjogokért Központot működtető Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. az elmúlt három évben legalább 925 millió forintot kapott a Batthyány Lajos Alapítványtól, írja az Átlátszó. Ezek a pénzek a lap szerint eredetileg jellemzően a Miniszterelnöki Kabinetirodától érkeztek.

A pénzadományokkal kapcsolatos iratokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda budai, Iskola utcai épületében őrzik, ezeket nézhette meg az Átlátszó. A lap azt írja, a támogatásokból 801,4 millió forint esik a 2019-es évre, 123,65 millió forint pedig 2018-ra. A cég kapott 2016 és 2018 között is támogatást, de ennek az összegét nem tudni.

A támogatásokat különböző projektekre kapták. Az átlátszó kapott egy listát, amelyen az alapítvány 2018-2020 közötti támogatásai szerepelnek. Itt két címen olvasható a Jogállam és Igazságnak 2019. évben juttattott összeg.

500 millió forintot kapott az Alapjogokért Központot működtető cég „elemzői és kutatási tevékenység, jogi projektek, rendezvények, működés, tehetséggondozás” címén. 116 millió forint támogatást kaptak „10 éves a nemzeti kormányzás — a II., a III. és a IV. Orbán-kormány működésének kutatása, értékelése, elemzése” címén.

További 2,4 millió forintot kaptak „a liberális demokráciák koncepciójának, politikatörténeti előzményeinek, átalakulásának, azt ezt övező vitáknak illetve a társadalomra gyakorolt hatásainak kutatása, továbbá a ’posztmodern urbanizáció’ politikai-társadalmi körülményeinek vizsgálata” címén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik