Belföld

Vona Gábor online népszavazást indít a külföldön élők levélszavazatáról

Vona Gábor/Facebook
Vona Gábor/Facebook

Online népszavazást indít a Vona Gábor vezette Második Reformkor Alapítvány azért, hogy elérjék, hogy a külföldön élők, dolgozók is szavazhassanak levélben a magyar választásokon, attól függetlenül, hogy melyik országban laknak. Jelenleg ugyanis csak azok a határon túli választópolgárok jogosultak levélben szavazni, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. A külföldön dolgozó magyaroknak viszont csak nagykövetségen, vagy hazautazva van lehetőségük szavazni a választási eljárásról szóló törvény 2013-as módosítása óta.

Ez egy igazságtalan, indokolatlan, abszurd és diszkriminatív helyzet

– mondta a Jobbik volt elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Vona arról is beszélt, hogy a koronavírus miatt is aktuális a kérdés, mert a jövőben sokkal nehezebb lesz utazni: a külföldön élő magyar embereknek még nehezebb lehet szavazni, ezért fontos változtatni ezen a törvényen, Vona szerint még 2022 előtt.

Az online népszavazás intézményét nem ismeri a magyar jog, így semmiféle kényszerítő ereje nem lesz az eredményének, bármi is legyen az. Vona Gábor szerint viszont ez a jövő, mert mindenkinek ott van egy okostelefon a zsebében. Mint mondta, az online népszavazással „csak egy kattintásra van a demokrácia”, ezért „kattintokrácia” névre keresztelte a kezdeményezést.

Döntő mennyiségű népszavazási részvétel esetén kellő nyomás nehezedhet a kormányra

– magyarázta Vona Gábor, hogy miért gondolja azt, hogy egy online népszavazással bármit el lehet érni.

A szavazás március 14-én indul és legalább három hétig fog tartani. Vona előtte, közben társadalmi vitát szeretne kezdeményezni a kérdésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik