Belföld koronavírus

Nagyon sokan, naponta átlagosan több mint 105 ezren voltak táppénzen decemberben

Közel másfélszer annyi alkalmazott volt táppénzen 2020 decemberében, mint amit az elmúlt esztendőkben az év utolsó hónapjában megszokhattunk – írja a G7 a statisztikai hivatal adatai alapján.

A KSH szerint a második hullám csúcsát hozó hónapban

naponta átlagosan több mint 105 ezer alkalmazásban álló volt táppénzen, a táppénzes napok száma pedig a teljes hónapban meghaladta a 3,2 milliót ebben a körben.

A portál megjegyzi, az mutatja legjobban, hogy ez mennyire sok, hogy az átlagos napi szám tavaly novemberig egyszer sem volt 80 ezer fölött, amióta a KSH havi adatokat közöl (tehát az elmúlt öt évben). A kiugró adat oka a koronavírus-járvány felfutása volt, de a növekedést elsősorban nem a konkrét megbetegedések, hanem valószínűleg a karanténintézkedések okozták. A karanténra ugyanis más szabályok vonatkoznak: ha valaki ilyen helyzetbe kerül, akkor az első naptól kezdve jár a táppénz. Az operatív törzs adatai szerint december második felében a csúcson több mint 190 ezren voltak karanténban. Igaz, egy részük valószínűleg otthonról is el tudta látni a munkáját, de biztos elég sokan akadtak, akik nem, és így kénytelenek voltak táppénzt igényelni -írja a G7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik