Belföld

Az MTA által alapított Széchenyi Akadémia kiállt Tóth Krisztina mellett

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége nyilatkozatot adott ki a Tóth Krisztina személyét ért támadásokkal kapcsolatban, írja a Hvg.hu.

Korábban az történt, hogy a Könyves Magazin megkérdezte Tóthot, milyen műveket venne ki a kötelező olvasmányok listájáról, ő pedig két könyvet nevezett meg károsként: Jókai Mór Az arany ember című regényét és Szabó Magda Bárány Boldizsár című verses meséjét, mert szerinte a gyerekek az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége mindezek után a lap szerint azt írta: elítélik

azokat a politikai indíttatású gyalázkodó támadásokat és fenyegetéseket, amelyek tagtársunk, Tóth Krisztina személyét érik egy irodalmi kérdésben megfogalmazott véleménye miatt. A Széchenyi Akadémia a művész szellemi szabadságának, alkotó függetlenségének és emberi méltóságának elkötelezett híve. Tiltakozunk az erőszak és a megfélemlítés minden formája ellen.

Az állásfoglalást Maurer Dóra elnök, Ferencz Győző ügyvezető elnök, Haász István, a Képző- és Iparművészeti Osztály osztályelnöke, Hegedűs D. Géza, a Mozgókép- és Színházművészeti Osztály osztályelnöke, Imre Flóra az Irodalmi Osztály osztályelnöke, Klimó Károly elnökségi tag, Tihanyi László, a Zenei Alkotóművészeti Osztály osztályelnöke, valamint Winkler Barnabás, az Építőművészeti Osztály osztályelnöke írták alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik