Belföld

Kincses: Van olyan orvos, akit azzal zsarolnak, hogy ha nem írja alá a szerződést, sehol nem kap majd munkát

A MOK-elnök szerint többen fogják aláírni az új szerződéseket, mint amennyinek most tűnik.

Hiába tűrhetőek a jogszabályok, ha nem megfelelően alkalmazzák őket az egészségügyi intézményekben – mondta csütörtök este Kincses Gyula az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a jogszabályalkotásban a kamarának sikerült eredményeket elérnie, megfelelő garanciákat alkudtak ki és az Országos Kórházi Főigazgatósággal is aktív partneri kapcsolat alakult ki, de ez mit sem ér, ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új szerződések esetében a végpontokon, vagyis az intézményekben komoly baj van.

Kincses azt állította, van olyan orvos, akit azzal zsaroltak meg, hogy ha nem írja alá az új szerződést, nem csak elveszíti az állását, de máshová sem tud majd elmenni dolgozni.

Ráadásul ez nem egyedi eset, a MOK-hoz több jelzés is érkezett fenyegetésekkel kapcsolatban. Az elnök elmondása szerint ezeket kikérték maguknak és jelezték a főigazgatóság felé. A szerződést március 1-je éjfélig kell aláírnia az orvosoknak.

A beszámoló szerint Kincses kijelentette, hogy jogilag nincs lehetőség az ilyen zsarolásra, ráadásul ez öngól lenne, mert a járványhelyzet miatt minden orvosra és ápolóra szükség van. A MOK-elnök úgy véli, az orvosok nagyobbik fele alá fogja írni a szerződést, többen, mint amilyen számokról most hallani lehet.

Kincses Gyula beszélt arról is, hogy az ügyeleti pótdíj ugyanaz a százalék, mint ami régebben volt, de előfordult olyan, hogy valaki nem a „hivatalos” mértéket kapta, mert annyiért nem talált volna a kórház ügyeletest. Ezért a tényleges, most kialkudott ügyeleti pénz olyan területeken, mint a sürgősségi ellátás vagy a traumatológia, magasabb volt, mint a most megemelt bér. Ezzel a problémával a MOK a kórházi főigazgatósághoz fordult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik