Belföld

A kormány azt mondta, ha nem használják épp az új kormánygépet, szállítani fognak vele, de erre egyelőre nincs engedély

Összesen négy utat repült, és abból csak két alkalommal használták teherszállításra azt az Airbus A330-200F-et, amit még tavaly vásárolt a kormány a Qatar Airwaystől 17 milliárd forintért, írja az Airportal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter decemberben azt mondta, amikor nincs állami szállítási feladat, akkor a repülőgép kapacitásait a piacon értékesítik. A kormány által kötött megállapodás értelmében a repülőgépet a Wizz Air üzemelteti.

A lap azt írja, az internetes repülőgépkövető alkalmazások adatai szerint a HA-LHU lajstromú A330-200F-fel az október közepi hazautat és egy hamburgi technikai repülést leszámítva két járatot teljesítettek, Kínából érkezett Magyarországra védőfelszerelés, majd vakcina.

Ezt a csupán néhány járatot a gép nem kereskedelmi járatként és nem Wizz Air járatszámmal teljesítette, hanem vélhetően egyedi engedélyekkel repülte, a lajstromjelét használva azonosítóként és hívójelként.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a lapnak azt írta, az A330-ast jelenlegi tervek szerint elsősorban egészségügyi védőeszközök és vakcinák szállítására használja majd a kormány, ezen járatok teljesítéséhez minden engedély adott.

A kereskedelmi járatok teljesítéséhez azonban a gépet üzemeltető Wizz Airnek újabb engedélyeket kell kérnie, mivel a magyar hátterű diszkont légitársaságnak sem az A330-as típusra, sem pedig áruszállító kereskedelmi járatokra nincs jogosultsága.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik