Belföld

Kásler kabinetfőnöke lett a titkosszolgálat korábbi vezetője

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A 24.hu információ szerint Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője február közepén kabinetfőnökké nevezte ki az Alkotmányvédelmi Hivatal volt vezetőjét.

Balajti László 2020 nyarán került a tárcához szakértői szerződéssel, amelyben rekord magas, 1,2 millió forintos megbízási díjat állapítottak meg a tanácsaiért. A Hvg.hu akkori cikke szerint a nyugdíjas titkosszolga megbízásának tárgya „Szakértői tevékenység a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos biztonsági és adminisztratív kérdésekben” volt. Kásler az általa meghonosított rendszeres miniszteri videónyilatkozatok egyikében maga is beszélt Balajti szerződtetéséről. Ő azzal indokolt, hogy szüksége volt egy tolmácsra, aki lefordítja számára az operatív törzsben elhangzottakat, és aki érti a szakértői nyelvezetet.

Kásler hivatalba lépése óta Balajti immár a harmadik kinevezett a kabinetfőnöki poszton.

Kásler a 2018-as parlamenti választás után lett miniszter, ekkor hozta az EMMI nemzetközi ügyekért felelős államtitkári posztjára Pacsay-Tomassich Orsolyát, aki a miniszter bizalmasaként párhuzamosan a kabinetfőnöki poszton is dolgozott. A kapcsolat megromlását követően Sík Endre Miklós vette át a miniszteri ügyek irányítását, de ő sem maradt sokáig. Pacsay-Tomassich a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, Sík pedig a tárca egyik háttérintézményéhez távozott az EMMI-ből.

Balajti László a Bajnai-kormány utolsó hónapjaiban lett a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője. Szolgálataira a 2010-es kormányváltást követően az Orbán-kormány is igényt tartott, az átalakítás után őt nevezték ki az utódszervezet, az Alkotmányvédelmi Hivatal első főigazgatójának. Orbán Viktor egy év múlva felmentette megbízásából, Balajti azóta nyugdíjba vonult. A 24.hu azonban tavaly megírta, hogy egy ideig a Pintér Sándor bizalmasához, Tasnádi Lászlóhoz köthető cégben töltött be ügyvezetői posztot. A fegyver-, lőszer- hajó-, légi és űrjárműgyártással is foglalkozó Védelem Csoport Kft.-t azonban az EMMI-vel létrejött szakértői megállapodása előtt otthagyta.

Kapcsolódó
A magyar titkosszolgálat volt vezetőjére testálta cégrészét egy moszkvai vállalkozó
Eddig úgy tudtuk, a Fidesz-pártigazgató, Kubatov Gábor köreiből akarnak megszerezni egy hadibizniszben érdekelt céget. Kiderült, hogy Pintér Sándor belügyminiszter embere lépett előbb.

Az operatív törzs munkájának követéséhez segítséget kérő Káslert közben a kormányzat láthatóan igyekezett minél távolabb tartani a koronavírus elleni védekezés kommunikációjától. Az egészségügyért felelős miniszter a járvány kitörésének idején, 2020-ban még élesben tarthatott sajtótájékoztatót a védekezés napi ügyeiről, azóta viszont többnyire csak Facebook-posztokban számolhat be arról, hogy részt vett a törzs ülésein. Annak ellenére, hogy az EMMI kommunikációja háttérbe szorult, a miniszter továbbra is nagy elvárásokat támaszt a tárca sajtóosztályával szemben.

Kásler Miklós az elmúlt bő két és fél évben öt sajtófőnököt fogyasztott el, és nemrég nevezte ki a hatodikat. Két ismert jobboldali tévés, Császár Attila és Kresz László után a Duna tévé egykori riportere, Kolozsi Kilián vette át az EMMI sajtóügyeinek intézését.

A 24.hu megkereste a kinevezésekkel kapcsolatban az EMMI-t, de választ nem kaptunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik