Belföld

Több ponton engedett a kórházi főigazgatóság a tiltakozó orvosoknak

Az Országos Kórházi Főigazgatóság több ponton elfogadta a Magyar Orvosi Kamara bírálatait az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban, írja a Telex. Szeptember 30-ig felülbírálják az ügyeleti díjakat, egyértelműsítik a fizetett pihenőidőre vonatkozó szabályt, és egy kedden megjelent utasítás szerint a személyes közreműködőként szolgálatot vállaló orvosok ügyeleti díját 30 százalékkal emelhetik meg. Március elseje éjfélig hosszabbították meg a határidőt a szerződések aláírására.

Erről egy podcastban beszélt Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese és Pálma Hanna igazgató Kincses Gyulával, a Magyar Orvosi Kamara elnökével közösen. Kincses és az OKFŐ vezetői is azt mondják, hogy folyamatos közöttük az egyeztetés, vannak tisztázandó kérdések, amelyeket együtt igyekeznek megoldani. Kincses szerint annyira korrekt a kapcsolat köztük, hogy kedden délben írtak az OKFŐ-nek, és már aznap megjelent egy főigazgatói utasítás, amely igyekezett rendezni a vitás kérdéseket.

Kincses a lap szerint így foglalta össze a problémákat:

  • Az orvosok nem fogadják el, hogy hétközben, hétvégén vagy ünnepnapokon a normál órabéreknél kevesebb pénzért ügyeljenek.
  • Az orvosokat és a kamarát is felháborította, hogy jogértelmezésük szerint mondjuk egy 12 órás ügyelet után az otthon töltött pihenőidőt az új rendszerben nem fizetnék ki nekik, ezt levonják tőlük mint le nem dolgozott időt.

A főigazgatóség vezetői a következőket válaszolták erre a lap szerint:

  • Az OKFŐ utasítása az ügyeleti díjak minimumát határozza meg, de a dokumentum is ad mozgásteret a kórházak vezetőinek, hogy ezeket emeljék.
  • Egy kedden kiadott új utasítása szerint az állami egészségügyi intézményekben személyes közreműködőként dolgozó orvosok ügyeleti díja 30 százalékkal emelhető meg az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyével. Ez elsősorban azokra a hiányszakmákban dolgozó szakorvosokra vonatkozik, akik más kórházakban, rendelőkben is vállalnak munkát, nélkülük ugyanis az ellátás sok helyen megszűnne. Kincses azt mondja: nagyon örülnek ennek, de itt is szeretnének normatív szabályozást. „Ne az legyen, hogy a hangosabb kap többet, a csendben lévők pedig nem” – mondja a MOK elnöke.
  • A főigazgatóság álláspontja az, hogy a fizetett pihenőidő jár. „Az orvosok a szerződésük szerint a fizetésüket 40 órára kapják, a pihenőidőt jogosan töltik otthon. Olyan, hogy ezt levonják, olyan nincs” – mondja az Országos Kórházi Főigazgatóság egyik vezetője. A pihenőidő díjazásával jogértelmezési problémák vannak, eddig is eltérő volt a gyakorlat a kórházak között, ezt egységesíteni kell – hangzik el a podcastban. A jogszabály szerint az ügyelet után legalább 11 óra pihenőidő jár az orvosnak. Ezt a szabályt úgy kell értelmezni, hogy az egészségügyben munkaidőkeretben dolgoznak a kollégák, egyéni munkaidő beosztás van. A problémát az okozza, hogy mi a normál pihenőidő és a mi az extra pihenőidő. Ezt tisztázni és egyértelműsíteni fogják, ha kell jogszabályt módosítanak.
  • Szeptember 30-ig felülvizsgálják az ügyeleti díjak mértékét. A gyakorlati tapasztalatok alapján ez előbb is megtörténhet.
  • Március elseje éjfélig hosszabbították meg a határidőt a szerződések aláírására, hogy mindenki megfelelően tájékozódhasson. Kincses azt mondja, nemcsak a betegeknek, de az orvosoknak is „tájékozott beleegyezéshez” van joguk, a szerződéseket csak a szükséges információk birtokában tudják aláírni.

Kincses Gyula a beszélgetés végén még azt mondja, aggódnak a kórházi szakdolgozók sorsa miatt, akik szintén az egészégügyi szolgálati jogviszony hatálya alá kerülnek, de az számukra plusz béremelést nem hoz, csak kötelmeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik