Belföld koronavírus

Hvg: A koronavírusos betegekkel szerették volna megismertetni orvosaik arcát, de Kásler Miklós megtiltotta

AZ ARC plakátkiállítás szervezői védőruhára ragasztható portrékat csináltak volna a Dél-Pesti Centrumkórház orvosairól, hogy láthassák a betegek, ki kezeli őket, de a Hvg.hu szerint a fotózás előtt egy nappal indoklás nélkül visszamondták az egészet.

A lap szerint olasz és izraeli példa alapján találta ki az ARC csapata, hogy itthon is segítenek jobbá tenni a koronavírussal kezelt betegek életét azzal, hogy lefotózzák a Dél-Pesti Centrumkórház orvosait, akik a képet felragaszthatnák a ruhájukra. Így nagyjából egy év után nem csak védőruhába bújt embereket láhatnának a betegek, hanem valódi arcokat.

Doctors in an Israeli 🇮🇱hospital are wearing a photo of themselves so that patients will know who’s treating them. Beautiful idea…❣️❣️❣️

Közzétette: The Truth – 2020. április 4., szombat

A Hvg.hu azt írja, az “Arccal a koronavírus ellen, a gyógyulásért” névre hallgató projekt egy ideig az orvosok támogatásával gond nélkül zajlott, szerdán meg is történt volna a fotózás, majd nem sokkal előtte Bakos Gábor képzőművésznek, az ARC egyik alapítójának hirtelen szóltak: mégsem jöhet össze.

Érdemi hivatalos indoklás nem volt, de Bakosnak a lap szerint egy forrása azt mondta, hogy bár nagyon jó az ötlet, az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós személyesen hívta fel a kórház főorvosát, és megtiltotta, hogy képeket ragasszanak magukra a dolgozók.

Azt tudom, hogy azt mondta, ez a projekt nem valósulhat meg, és megtiltotta a fotózást is. December óta szervezzük a projektet, amit Dr. Szlávik János is támogatott hetekkel ezelőtt, e-mailem is van róla

– mondta a hvg.hu-nak Bakos.

A lap azt írja, Izraelben már április óta használják a módszert a covid-osztályokon a frontvonalban dolgozók, mivel elmondásuk szerint a betegek sokszor megijedtek a szkafanderhez hasonló védőruhát hordó orvosok látványától, ráadásul azt sem tudták, ki kezeli őket, de Olaszországban is kipróbálták már a betegek életét jobbá tévő ötletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik