Belföld

Szabó Tímea: Kövér László megfenyegette a Covid 2021 vizsgálóbizottságot

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A fideszes házelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzéki testületnek nincsenek parlamenti jogosítványai. A Párbeszéd frakcióvezetője keményen visszavágott.

Szabó Tímea Facebook-oldalán azt írta, hogy Kövér László arra „emlékezteti” a levelében, hogy a kormány járványkezelésének részleteit feltáró ellenzéki testület megtéveszti a nyilvánosságot.

A fideszes házelnök levele szerint a bizottság „parlamenti felhatalmazás nélkül” működik, így nem használhatja az „országgyűlési vizsgálóbizottság” nevet, nem keltheti hivatalos parlamenti eljárás látszatát. „Egy jogalap nélkül fellépő látszatbizottságnak” nincsenek parlamenti jogosítványai, működése azonban megtévesztő lehet.

Kövér László megnyugtatására az ellenzéki politikus közölte, hogy az ellenzéki testület „hivatalos neve Covid 2021 Vizsgálóbizottság. Ebben sem a parlament, sem az Országgyűlés szavak nem szerepelnek, úgyhogy semmi szükség az ő engedélyére”.

Ő is emlékezteti a házelnököt, hogy az ellenzéki pártok február 1-jén az Országgyűlés rendkívüli ülésén javasolták egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, de a Fidesz-KDNP távol maradt. Az ellenzék tudomásul vette, hogy

a kormánypártoknak nem érdeke, hogy egy független szakértőket meghallgató bizottság segítse a közvélemény alaposabb tájékozódását járványügyben,

ezért állt fel a független testületet, amelyhez továbbra is bármikor csatlakozhatnak a kormánypárti képviselők. Szabó Tímea arra is kitér, hogy a képviselők – tevékenységükkel összefüggő célra – más csoportokat is létrehozhatnak, amely most éppen vizsgálódik.

Szabó Tímea hivatalos levelet is küld Kövér Lászlónak, de közösségi oldalán azt megelőlegezve leírja, pontosan tudják,

Orbán Viktor és tolvaj bandája fél. Fél, mert nem érdeke, hogy kiderüljön, a lopáson kívül gyakorlatilag alig foglalkozott bármivel is a járvány során.

Üzeni Kövér Lászlónak, hogy

  • az elnevezés jogszerű, a bizottságnak minden jogalapja megvan a működésre,
  • a nyilvánosságot Orbán Viktor és kormánya téveszti meg, amikor novemberben még 20 ezer nézős focimeccseket engedélyez, azt a látszatot keltve, hogy az biztonságos, miközben meredeken ívelt felfelé az elhunytak száma, Európa egyik legrosszabb halálozási mutatóit produkálva itthon,
  • amikor a vakcinakáoszban össze-vissza hazudozik az oltóanyagokról, teljes bizonytalanságban tartva milliókat,
  • amikor azt hazudja, hogy három hónapon belül mindenkinek lesz munkája, miközben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hivatalos adatai szerint januárban 299 ezer regisztrált munkanélküli volt az országban, 30%-kal többen, mint egy évvel korábban. Ez – a családokat beleszámolva – egymillió embert is érinthet,
  • amikor a munkavállalók és a vállalkozások megsegítéséről beszél, miközben a gazdaságvédelmi alap „3600 milliárd forintjából 2500 milliárdot elloptak Mészáros Lőrincnek, Szíjj Lászlónak, Semjén vadászkiállításának és a többi haver beteg hobbijának”.

 

Az, hogy a 120 ezer vendéglátóhelyből már csak 40 ezer működik, a Covid 2021 Vizsgálóbizottság ülésén derült ki, írta Szabó Tímea, aki azt is megüzente Kövér Lászlónak, hogy a kormánypártok vannak bajban, folytatják a munkát, nem érdekli őket a fenyegetőzés. A Covid 2021 Vizsgálóbizottság következő ülésén Karácsony Gergely főpolgármestert hallgatja meg az Orbán-féle önkormányzati kifosztásról, a tesztelésről, a számokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik