Belföld koronavírus

Népszava: a háziorvosok egy része is ódzkodik a kínai vakcinától, csak kérésre oltanak

A héten a háziorvosok országszerte 275 ezer adag kínai Sinopharm- és brit AstraZeneca-vakcinát kapnak, hogy megkezdjék a körzetükben élő krónikus betegek oltását.

A kínai vakcina megosztja az oltások szervezésével megbízott háziorvosokat is – állítja a Népszava.

A Sinopharm vakcina esetében az engedélyező hatóság rendkívüli könnyítéssel adta meg a hazai felhasználási engedélyt. Korábban a Magyar Orvosi Kamara kérte, hogy hozzák nyilvánosságra az oltás alkalmazási előiratát, mert ennek hiányában nem tudja javasolni, hogy az orvosok oltsanak vele. Azóta a gyógyszerhatóság honlapján megjelent egy dokumentum, ám ez nem egy hagyományos független szakértők megállapításain nyugvó előirat, hanem a kínai gyártó termékismertetőjének magyarra fordított változata. A lap megkereste az orvosi kamarát, hogy ez eloszlatta-e az aggályaikat, de semmit nem kívántak hozzáfűzni a korábbi álláspontjukhoz.

A lap kérdésére két háziorvos is jelezte, nem fogják ajánlani a kínai szert, és csak akkor adják be, ha azt a páciens külön kéri.

Csak a szabályos, az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltunk. A Pfizer oltásra beküldöm a betegeimet az oltópontra, az egyéb oltások alkalmazásához nem biztonságosak a szakmai körülmények, nem rizikózom a beteg életével. A kínait nem fogjuk ajánlani egyetlen betegnek sem, de le sem beszéljük őket róla, ha kéri megkaphatja

– állította határozottan Keszthelyi Gyula Cserépváralján praktizáló háziorvos.

Az orvos elmondta, nem tartja etikusnak, hogy miközben van több, az Európai Gyógyszerhatóság által jóváhagyott vakcinája is az országnak, aközben egy olyannal kellene oltania, amelyről csak a gyártó leírása olvasható a magyar hatóság honlapján.

Már elküldtem 55 betegemnek a kínai vakcina betegtájékoztatóját azzal, ha elolvasta, és kéri, akkor azt hétfőn 17 óráig jelezze a praxisban

– mondta Komáromi Zoltán budai háziorvos. A DK egészségpolitikusa azt nem értette, hogy miután alig van adat az oltás alkalmazási előiratában a 60 pluszos korosztályról, a kormányzat miért mégis ennek a korosztálynak az oltását javasolja a Sinopharmmal. Az orvos hozzátette: hétfőn megpróbál a hazai szakemberektől is tájékozódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik