Belföld

Blikk: Dubajból Afrikába szökhetett a miniszternő milliárdos csalásokkal gyanúsított volt férje

Tavaly januárban Afrikában látták Balogh Sándort, a világszerte körözött üzletembert – állítja saját információi alapján a Blikk.

Mager Andrea miniszter volt férje jelenleg szökésben van miután 587 millió forint adó elcsalásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársánál megkísérelt befolyás vásárlásával gyanúsítják, és ellene hat elfogatóparancsot, köztük két nemzetközit adtak ki. Az ügynek Baloghon kívül kilenc gyanúsítottja van.

A NAV nyomozói 2019 novemberében kísérelték meg elfogni, de a vállalkozó kicselezte a hatóság embereit: a telefonját szállásán hagyva – hogy a cellainformációk ne árulják el – Szlovákiába autózott, és onnan Dubajba repült.

Az egykor befolyásos üzletembernek, a vizes vb megrendezésére létrehozott Bp2017 Kft. egykori gazdasági igazgatójának nemcsak az itthoni ügyei miatt lehetett forró a talaj a lába alatt, hanem azért is, mert érintettje volt egy németországi piramisjátéknak, amely több ezer embernek összesen 90 millió euró, vagyis közel 33 milliárd forint kárt okozott. Az ügyben két embert több év szabadságvesztésre ítéltek.

A Blikk cikke felveti, hogy időbeli egyezés lehet az üzletember esetleges afrikai felbukkanása és a között, hogy 2020 elején eltűntek a vállalkozóval szemben kiadott körözések, köztük a költségvetési csalás és befolyás vásárlása miatt elrendelt nemzetközi elfogatóparancsok is a rendőrség honlapjáról, a Police.hu-ról.

A rendőrség magyarázata szerint csupán adminisztratív hiba történt. A lap kérdésére hangsúlyozták, hogy az elfogatóparancsok a hiba idején is érvényesek voltak, de Balogh sem akkor nem szerepelt az Interpol körözési listáján, sem most nem található rajta. A listán jelenleg 18 magyar honfitársunk van fenn, 15 férfi és 3 nő.

A Blikk szerint felmerül a kérdés, hogy az átmeneti adminisztratív probléma nem adott-e lehetőséget az üzletembernek arra, hogy a számára oly ismerős földrészen húzza meg magát.

A vállalkozó ugyanis a 2000-es évek elejétől rendszeresen megfordult Afrikában, és ingatlannal rendelkezett a Blikk információi szerint Ghánában és Ugandában is. Mára kissé elfelejtődött, de Balogh bekapcsolódott a Budapest–Bamako rali szervezésébe. A futamhoz rendszeresen csatlakozott a 41 évesen, rejtélyes körülmények között 2014 márciusában meghalt Welsz Tamás a Charity March nevű „jótékony” szervezetével.

A nagy kalandornak tartott Welsz leginkább bissau-guineai diplomataként reklámozta magát. Ez valójában nem volt igaz, Welsz csak üzletelt az állami korrupciójáról elhíresült ország útleveleivel, illetve autós okmányokkal és rendszámokkal. A férfi azt használta ki, hogy a nyugat-afrikai Bissau-Guinea rettenetesen szegény ország, nincs központi hatalom, hatalmas a korrupció.

Ugyancsak az átláthatatlan viszonyok teremtettek lehetőséget Balogh Sándornak arra, hogy a magyar-afrikai gazdasági ügyek mindenesévé nője ki magát. Személye kint megkerülhetetlen volt. Az üzletember alapította és elnökölte a Magyar Afrika Társaságot, és ő szervezte meg például Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter ugandai látogatását 2015-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!