Belföld

Fekete-Győr András lesz a Momentum miniszterelnök-jelöltje, eurót és négynapos munkahetet ígért

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Momentum bemutatta miniszterelnök-jelöltjét, aki immár hivatalosan is Fekete-Győr András, a 2017-ben alakult párt elnöke.

Mint a párt élő közvetítésében többször elhangzott, Magyarországnak olyan miniszterelnökre van szüksége, aki nemcsak addig lát, hogy hogyan váltsák le Orbánt, hanem arról is van elképzelése, milyen legyen az ország. Fekete-Győr szerint ezt egyetlen szóban össze lehet foglalni: nyugati.

„Pontot kell tenni egy elcsalt, ellopott rendszerváltás végére” – mondta Fekete-Győr András, aki szerint az ő generációjának az az alapélménye Magyarországon, hogy félnek a hatalomtól, rokonaik, barátaik pedig külföldre menekülnek.

Az újdonsült miniszterelnök-jelölt konkrét ígérteket is tett arra nézve, mihez fognak kezdeni, ha kormányra kerülnek. Ebben az esetben:

  • Bevezetik az eurót.
  • Bevezetik a rugalmas nyugdíjat, az emberek 35 év felett bármikor felvehetik az egyéni nyugdíjszámlánkon lévő összeg egy bizonyos százalékát.
  • Négynapos munkahetet vezetnek be 2030-ra.
  • Magyarország-részvényt kap minden magyar, a norvég mintához hasonlóan tulajdonossá teszik az embereket az állami tulajdonú cégekben.
  • Csatlakoznak az európai ügyészséghez.
  • Finn mintára alakítják át az oktatási rendszert, megszüntetik a Kliket, visszaadják az irányítást a tanárokat, akik sokat fognak keresni.
  • Paks 2 szerződéseit felmondják, a szélerőműveknek zöld utat adnak, évente 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését vállalják, 2035-től pedig kizárólag elektromos autókat engednek forgalomba hozni. Magyarországot Közép-Európa legzöldebb országává teszik.
  • Brit és osztrák mintára megreformálják az egészségügyet.
  • Elszámoltatják a NER bűnöseit,  megakadályozni az ellopott vagyonok és a bűnözők kimenekítését.
  • Büntethetővé teszik, ha egy politikusnak nem valós a vagyonnyilatkozata.

Az Új Magyarország terv részleteit a  Momentum a következő hetekben, hónapokban fogja bemutatni.

„2014-ben nem hittem a szememnek, hogy az akkori ellenzék pártjai egymással viaskodva, a régi, kiégett arcokat felsorakoztatva vágtak neki a parlamenti választásnak – majd buktak el csúfosan a Fidesszel szemben. Rájöttem arra, hogy ha a mi generációnk nem szervezi meg magát, akkor az a Magyarország, amit ismerünk és szeretünk, megszűnhet létezni. Rájöttem, hogy ha nem teszek semmit a hazámért, a gyerekeim már nem itthon, Magyarországon fognak felnőni, hanem valahol Európában, távol Orbán Viktor rendszerétől” – mondta Fekete-Győr.

A pártelnök beszédét csapata négy tagja, Cseh Katalin, Donáth Anna, Szél Bernadett és Hadházy Ákos vezette fel. Utóbbi elmondta, őt is sokat piszkálták amiatt, hogy legyen miniszterelnök-jelölt, neki azonban az a célja, hogy a kormányváltás után minél több, uniós pénzt elcsaló ember kerüljön börtönbe, illetve meg akarja akadályozni azt is, hogy az új kormány tagjai korrupciós kísértésbe essenek. Ezért aztán örül neki, hogy Fekete-Győr elvállalja a miniszterelnök-jelöltséggel járó „szívást”, neki pedig szabad kezet ad abban, hogy tegye a dolgát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik