Belföld

Szakértők: A Hableány nem volt hajózásra alkalmas, de nem vágott a Viking elé

Folytatódott a két évvel ezelőtti tragédia tárgyalása a bíróságon.

A Hableány üzemképes volt, de nem volt hajózásra alkalmas – állapították meg a kirendelt szakértők a városnéző hajó két évvel ezelőtti balesetének bírósági tárgyalásán. A budapesti Margit híd lábánál 2019. május 29-én ütközött össze a Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó, a balesetben 28 ember halt meg, hét embert sikerült kimenekíteni.

Az ATV Híradójának beszámolója szerint a szakértők kimondták, hogy a Viking érte utol a Hableányt, és nem a városnéző hajó keresztezte a szállodahajó útját. Ugyanakkor szerintük mindkét fél részéről helyes volt az útvonal megválasztása.

A Viking kapitányát képviselő ügyvéd azt emelte ki, hogy ebben az esetben radar nélkül nem lehet hajózni a Dunán, a Hableánynak pedig nem volt radarja. Szerinte a dél-koreai turistákat szállító Hableánynak azért sem lett volna szabad kihajóznia, mert jogi értelemben ugyanolyan nagy volt, mint a Viking, ezért minimum háromfős személyzetnek kellett volna rajta lennie.

Szalma Botond hajózási szakértő viszont azt mondta az ATV-nek: „marhaság” azt állítani, hogy ha hárman lettek volna, akkor jobban látták volna a Vikinget. A Mahart korábbi vezetője az általa ismert adatok alapján úgy véli, a Viking szabálytalanul előzött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik