Belföld

Müller Cecília: a kínai vakcinát megvizsgálták, és megfelelt a magyar követelményeknek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök ismertette a friss járványügyi adatokat: 3093 új fertőzöttet regisztráltak, 110-en elhunytak. A kórházban lévők száma folyamatosan emelkedik, jelenleg 4024 fő, lélegeztetőgépen pedig 352-en vannak.

Müller Cecília ezzel kapcsolatban azt mondta az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján:

egyértelműen a harmadik hullám emelkedő szakaszában vagyunk.

A vírus ellen „van egy hatásos fegyverünk: a védőoltás. Már ötféle védőoltást engedélyeztünk Magyarországon, van köztük keleti és nyugati vakcina is. Ha felajánljuk valakinek a vakcinát, akkor egészséget ajánlunk”.

Ezek után a tiszti főorvos elmondta: egy újabb „vakcinával bővült a paletta”. Miután megkapták a kínai Sinopharm nevű vakcina teljes dokumentációját, a Nemzeti Népegészségügyi Központban lefolytatták a szükséges hatósági vizsgálatot. Az intézmény szerint „hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése” – mondta Müller. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet megkapta erről az értesítést.

Azaz ennek alapján úgy találták, hogy a kínai vakcina „megfelel a hazai követelményeknek”, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jóváhagyása után elkezdődhet az oltás vele.

Erről pontos időpontot még nem mondott Müller Cecília, azt viszont hozzátette: a Sinopharm betegtájékoztatóját is hamar nyilvánosságra hozzák. Ezt az oltást csak 18 év felett adhatják be (várandós nőknek azonban nem), és 79 százalékos védettséget ad. Müller szerint egyszerűen kezelhető és beadható vakcináról van szó, ezért azt a háziorvosoknak ajánlják.

Müller arról is beszélt, hogy érezhetően nő az oltási hajlandóság, „elfogadják az emberek a vakcinát”. Eddig 391 ezer 821 fő kapta meg az első oltást, és valamivel többen, mint 152 ezren a másodikat.

A tájékoztató elején Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy csütörtökön összesen 143 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a kötelező maszkviselés megszegése, valamint 337 személlyel szemben a kijárási tilalom megszegése miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik