Belföld

Közel 500-szor több turisztikai támogatást kaptak a fideszes települések, mint az ellenzékiek

Mi is írtuk már arról, hogy az önkormányzatoknak jutó turisztikai pénzeknél mennyivel többet kapnak a kormánypárti vezetésű hivatalok, mint az ellenzékiek, esetleg a függetlenek.

Kapcsolódó
Egyetlen ellenzéki város sem részesül a milliárdos pénzosztásból
A turisztikai ügynökség vezetője korábban azt mondta, egyetlen jó ötlet sem marad támogatás nélkül. Úgy fest, vagy főként a fideszes önkormányzatoknak vannak jó ötleteik, vagy az ellenzékiek nem értesültek az ad hoc pénzosztásról. Felcsút viszont másfél milliárd forintot kért a záportározó turisztikai fejlesztésére.

Most egy nagyobb összesítés után azt írja a G7, hogy az önkormányzatoknak megítélt támogatások döntő többsége „olyan településekre került, ahol kormánypárti polgármestert választottak 2019-ben. A legtöbb pénzt, 6,3 milliárd forintot Balatonfüred kapta – új kulturális negyed kialakítására, kemping- és strandfejlesztésre –, Debrecen több mint ötmilliárd forintot kapott – többek között fürdőre és babamúzeumra –, Esztergom pedig ötmilliárdot. Orbán Viktor faluja, Felcsút is befért a tíz legtöbb turisztikai támogatást kapó település közé, 1,5 milliárd forintot kapott árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére”.

A tíz legtöbb pénzt kapó település közül kilenc fideszes vezetésű, egy helyen, Hercegkúton pedig független a polgármester. Összességében az MTÜ-s táblázat alapján megítélt 38 milliárd forint 84 százaléka, 32 milliárd ment olyan településekre, amelyeknek 2019-ben fideszes polgármestere lett – írja a gazdasági portál.

A fideszes vezetésű települések tehát több mint 32 milliárd forint közpénzt kaptak az MTÜ-től, ami több mint 470-szer annyi, mint az ellenzék által vezetett városoknak jutó 68 millió forint. Ez amiatt is kirívó aránytalanság – hívja fel a figyelmet a cikk – mert a 2019-es önkormányzati választás alapján nagyjából ugyanannyi ember él a Fidesz és az ellenzéki összefogás által vezetett (10 ezresnél nagyobb) településeken.

Az MTÜ cáfolta, hogy pártpolitikai szempontok játszanának szerepet a pénzosztásnál.

 

 

 

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója (j) az MTÜ strandfejlesztési programjának negyedik üteméről tartott sajtótájékoztatón Zánkán 2020. július 31-én. MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik