Belföld koronavírus

Müller Cecília: Tovább emelkedhet a fertőzések száma, megérkezett a Sinopharm-vakcina dokumentációja

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

„A járvány nem enged a szorításából” – kezdte szerdai beszámolóját Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján.

A napi adatok ismertetése után a tiszti főorvos elmondta, immár több mint két hete nagyjából állandó a fertőzöttek és az elhunytak száma, pedig ezek az adatok korábban voltak kedvezőbbek is, sőt hosszú idő óta az utóbbi 24 órában először emelkedett az aktív fertőzöttek száma.

Müller Cecília szerint egyelőre nincs itt az ideje, hogy enyhítsenek a korlátozásokon, „ki kell bírni”, amíg elegendő ember lesz beoltva, de a nyájimmunitástól még nagyon messze vagyunk.

Ráadásul arra lehet számítani, hogy tovább fog növekedni a fertőzöttek száma, számos nagyvárosban ugyanis emelkedett a vírus szennyízből kimutatható örökítőanyag-mennyisége.

Szintén nagyfokú óvatosságra intenek a vírusmutánsok, figyelmeztetett a tiszti főorvos. A brit variánst már 193 főnél mutatták ki hazánkban, a legfiatalabb vírushordozó 6 éves, a legidősebb 94 éves volt. A 193 esetből csak nyolc személyt tudtak azonosítani, akik külföldön jártak, náluk „tetten érhető a behurcolás”, a többi eset viszont azt mutatja, hogy közösségi terjedésnek indult a brit vírus.

A brazíliai és a dél-afrikai vírustörzseket egyelőre nem azonosították Magyarországon, ami azért is jó hír, mert ezek ellen kevésbé lehetnek hatásosak a védőoltások, noha még nincs elég adat, hogy erről biztosat lehessen mondani.

Müller Cecília azt mondta, a Népszava hírével szemben az 550 ezer Sinopharm-vakcinával együtt kedden megérkezett a kínai oltóanyag dokumentációja is, ezt jelenleg szakemberek tanulmányozzák, később rendelkezésre fognak bocsátani egy betegtájékoztatót is róla.

Sajtókérdésre válaszolva Müller Cecília nem mondott időpontot arra, hogy körülbelül mikor lehet bevetni a vakcinát, mint fogalmazott „attól függ, mit találunk, hiszen egyik vizsgálat generálja esetleg a másikat, hogy ha szükség van rá”.

„Kérem, higgyenek a szakembereknek, akik ezeket a vakcinákat rendelkezésre bocsátják, miután jó alaposan vizsgálatoknak vetették alá őket. A Sinopharm-vakcina már 12 országban használatos, több millió embert beoltottak vele” – mondta Müller Cecília, aki szerint a többi, már itthon is alkalmazott oltóanyag esetében elenyésző számban kapnak visszajelzéseket mellékhatásokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik