Belföld

Prisztás-ügy: megalapozatlannak tartotta Rohác vallomását a fellebbviteli bíróság

Mindhárom vádlottnál jogerős marad a korábbi ítélet.

Sikerre vezetett az ügyészi indítvány az úgynevezett Prisztás-gyilkosság perújítási eljárásában – közölte az ügyészség kedden. Prisztás József meggyilkolása ügyében a bíróság korábban jogerősen 15 év fegyházra ítélte felbujtóként Portik Tamást és elkövetőként Hatvani Istvánt. A bűnsegédlettel gyanúsított Fazekas Ferenc, akit azzal vádoltak, hogy a helyszínre csalta Prisztást, tíz évet kapott.

A bűnügyben hozott jogerős ítélet ellen azért rendelték el a perújítást mindhárom terheltre, mert a bérgyilkosként ismertté vált Jozef Rohác olyan tartalmú vallomást tett, amely szerint az emberölést ő maga követte el megbízatásra.

A Fővárosi Törvényszék 2020. február 14-én a perújítást a másodrendű vádlott tekintetében alaposnak találta, ezért vele szemben a jogerős ügydöntő határozatot hatályon kívül helyezte és őt felmentette, míg a másik két terhelt tekintetében a perújítást elutasította. A Fővárosi Főügyészség azonban ezt követően a másodfokú bíróságnál Fazekas esetében a perújítás elutasítását, míg a többiek esetében az elsőfokú ítélet helybenhagyását kezdeményezte, Portik és Hatvani, valamint a védőik pedig a felmentés érdekében fellebbeztek.

A Fővárosi Ítélőtábla a 2021. február 16-án kihirdetett ítéletével az elsőfokú ítéletet Fazekas esetében megváltoztatta, és az ő esetében is elutasította a perújítást. A fellebbviteli bíróság egyetértett azzal az ügyészi állásponttal, hogy az elsőfokú bíróság ítélete megalapozatlan, mivel iratellenes és téves ténybeli következtetéseket tartalmaz.

Egyetértett továbbá azzal, hogy Jozef Rohác vallomása olyan ellentmondásokat tartalmaz, amely miatt nem volt alkalmas arra, hogy az alapügyben eljáró bíróságok bizonyíték mérlegelő tevékenysége eredményét megingassa és ésszerű kételyt ébresszen a terheltek bűnössége iránt. Nem tartotta elfogadhatónak azt a bírói bizonyítékértékelést, amely szerint Rohác vallomása a tettes személyét illetően elfogadható, míg a részesek tekintetében nem.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatára tekintettel mindhárom terheltnél hatályban maradt a jogerős marasztalás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik